Orion: Nedřepím si ve starým smrádečku

6. září 2013

„Na Jižáku u nás v ulici, jel jsem na koloběžce a na kotelně byly první obrovský chromy. Absolutně jsem netušil, jak se to dělá,“ předhazuje Orion na úvod historku o vůbec prvním setkání s graffiti. Subkultura kolem sprejů měla o pár let později velký vliv na texty debutu Peneřina těžká dřina a graffiti zabarvený Těšnov dodal atmosféru i druhému aktivnímu rapperovi té doby, Sifonovi z WWW a jejich videoklipu Noční můra.

„Pamatuju si, že jsem tam účinkoval, ale rozhodně bys mě nepoznal. Měl jsem asi 65 kilo a dlouhý vlasy,“ potvrzuje Orion prolínání tenkrát malé komunity spojené hlavně prvními vinyly s Run-D.M.C.

Se zakladatelem legendy PSH jsme se do časů několika nadšenců poflakujících se po Jižáku vrátili v rámci naší devadesátkové retrospektivy. Nadhodili jsme, jak vypadal veřejný poslech hip hopu před tím, než si jej teenageři mohli hlasitě vyždímat z každého telefonu, i to, jak na čtyřech stopách vznikaly první demáče v obývácích paneláků.

autor: Jakub Krásný
Spustit audio

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.