Pouťový vyvolávač Jamie Lidell

25. únor 2013

Jamie Lidell byl odjakživa exot. Jeden z nejvýraznějších hlasů generace, jak zní oblíbená floskule – a to doslova, neboť tento dnes skoro čtyřicetiletý umělec povýšil už od svých beatboxerských začátků svůj hlas na svébytný hudební nástroj.

Jamie byl navíc vůbec jedním z prvních umělců na kultovním labelu Warp, jehož tvorba nespadala do škatulky IDM. Zcela v duchu kréda „Funk, Soul, Brother“ – Jamie ve svém okázale excentrickém muzikálním tažení nezná bratra a jeho elektrosoul působí už bratru dobrých 15 let křečovitou snahou se odlišit.

Na nové desce pojmenované prostě Jamie Lidell se vokální ekvilibrista představuje opět v klasickém módu neosoulového barda, tentokrát na poněkud hutnějším beatovém podkladu než na posledních deskách – Jamie se ve své snaze o maximalistickou produkci evidentně inspiroval u stájových kolegů Rustieho a TNGHT. Markantní rozdíl se však, i přes určité slibné náznaky prvních singlů, v podstatě nedostavil.

Název první skladby I’m Selfish samozvaného Prince 2.0 poměrně trefně vystihuje – a ne náhodou zde jeho našlapaný turbofunk v kombinaci s okázale ležérním kvílením opět působí jako samoúčelná onanie. Jamie Lidell je tak trochu jako pouťový vyvolávač, jehož atrakce budete buď milovat, nebo od nich co nejrychleji utečete – a jeho nová deska je jako horská dráha, která vám může přivodit extatické stavy, anebo je vám špatně už při samotném pohledu na ni.

02835440.jpeg

Odpověď na otázku, jaká je Jamieho nová deska, se může skrývat i v názvech samotných skladeb – vsadil bych se, že pro spoustu lidí zatížených na excentrický projev a rádoby neotřelý mix soulové patiny s moderním elektronickým přelivem to bude zase Big Love.

Já sám se však přikláním spíše k výstižnému pojmenování třetí skladby What A Shame. A v duchu názvu hned následujícího songu Do Yourself A Faver bych rád poprosil Jamese Lidella o laskavost – aby pro příště před svou horskou dráhu umístil nápis „Pouze pro tu část veřejnosti, která se v tvorbě Jamieho Lidella zhlídla“. Ostatní ať se jdou radši klouzat.

Jamie Lidell – Jamie Lidell (Warp, 2013)

autor: Jan Bárta
Spustit audio