Překvapení? Hudebníci stahovací servery podporují

30. leden 2012

Není nutné dvakrát hádat, co je největším tématem posledních dní – jde samozřejmě o kauzu uzavření jednoho z nejpoužívanějších serverů pro sdílení dat, Megauploadu se sídlem v Hongkongu.

K němu došlo zhruba před týdnem a má souvislost s projednáváním kontroverzních zákonů známých pod zkratkami SOPA, PIPA a ACTA. Ty mají na první pohled chránit duševní vlastnictví umělců, podle názorů většiny uživatelů internetu ale ohrožují základní princip, na kterém je celosvětová síť postavená – totiž princip svobodného šíření dat.

Zatímco velké české deníky nelenily a přinesly rozhovory s hudebníky, kteří vystupují proti pirátství a proti kopírování hudby (nejlepším příkladem je rozhovor v Hospodářských novinách se zpěvákem Danielem Bártou, který už před lety aktivně působil v iniciativě Kopírování zabíjí hudbu a který si pevně stojí za názorem, že kopírování rovná se krádež), zahraniční superhvězdy zastávají často opačný názor. Není málo těch, pro které jsou služby jako Megaupload pohodlným způsobem, jak rozšířit svoji hudbu mezi široké davy a dát tak o sobě prakticky bezplatně vědět.

Největší mediální pozornosti se okamžitě po uzavření Megauploadu dostalo skladbě známé pod jménem Megaupload Song, která se lavinovitě začala šířit všemožnými kanály. Skladba vznikla jako propagační video ještě před uzavřením Megauploadu, po jeho zákazu se ale z prosté reklamy stala prakticky hymna pirátů.



Na tracku se podílí poměrně úderná skvadra muzikantů, kteří jsou upsaní nahrávacímu korporátu RIAA. Nejznámější jména participující na rozverném songu jsou určitě rappeři Kanye West, Snoop Dogg nebo P Diddy, podporu stahovacímu serveru, který RIAA označila za „pirátskou stránku“ projevila třeba i zpěvačka Alicia Keys.

Není bez zajímavosti, že se společnost Universal Music prakticky okamžitě po zveřejnění skladby na serveru Youtube zasadila o její stažení. V ten moment už ale bylo pozdě – Megaupload Song pronikl do základního kánonu hackerských bojových písní a v současnosti už je nemožné jeho šíření zastavit.



Podporu sdílecím službám ale hromadně vyjadřují i ostatní hudebníci. Producent Alec Koone z Pensylvánie, který nahrává a vystupuje pod jménem Balam Acab, se na svém twitterovém účtu vyjádřil v tom smyslu, že bez pirátského šíření jeho hudby by byl prakticky neznámý. Kreativněji pak svůj souhlas se sdílením hudby vyslovil anglický rapper Dan Bull v tracku nazvaném lakonicky Megaupload. Další rapper, newyorský hudebník Busta Rhymes, zase neváhal označit velké nahrávací společnosti přímo za „zlodějské“.

V České republice dostaly stahovací servery podporu z očekávatelných míst. Čerstvý držitel hudební ceny Apollo, hudebník Martin Hůla známý pod jménem Bonus, vytrvale podporuje myšlenku volného šíření hudby na svém facebookovém účtu.

autor: Jiří Špičák
Spustit audio