Radosti a stesky Flash The Readies a Kill The Dandies

22. duben 2013

Přílohy hudebních časopisů mohou tu a tam skrývat zajímavá překvapení. Nové číslo Full Moonu přikládá svým čtenářům dokonce dva nosiče domácí provenience. Novou desku trojice Flash The Readies a nové EP ostřílených Kill The Dandies.

Tichá voda břehy mele, to je přirovnání, které můžeme vztáhnout k trojici Flash The Readies i jejich novému, v pořadí již třetímu albu In Belvedere. Kapela z Olomouce obloukem míjí momentální trendové záškuby a bere si z neustále se proměňující scény až to, co se časem osvědčí. Navíc ve své tvorbě rezignuje, na posluchače neútočí, prostě hraje a doufá, že jejich činnost fanoušky dobré hudby nakonec zaujme. S třetím albem navíc pro případné zájemce připravila komiks, který je součástí bookletu alba, volně stažitelnou digitální verzi desky a speciální webové stránky s mnoha bonusy.

Flash The Readies jsou perfekcionisté a je to z nahrávky poznat. I když se obešli bez výrazných persón na producentské stoličce nebo za mixážním pultem, jejich nahrávka snese po zvukové stránce přísná měřítka. Fundament domácí rockové klasiky je sice na začátku nahrávky s touto skutečností mírně v klinči, přesto melancholický podtón celé nahrávky ji ze smradlavého českého rybníku zase vyděluje. V kytarovějších dumkách mlží v duchu Mogwai, v rychlejších pasážích připomenou počátky Weezer, když místo kytary vládnou skladbám klávesy, mnozí si mohou vzpomenout na The Album Leaf. Kapela se ráda do svých nálad dlouze noří a v násobených koncích skladeb může monumentalitou připomenout stadiónový rock Pink Floyd nebo progresivní pop Archive. Jen nekonečná sóla, až na závěrečnou Outland, naštěstí chybí. Na rozdíl od Britů ale Flash The Readies na In Belvedere chybí výrazný singl, který by jejich sympatické snažení představil razantněji širší veřejnosti.

Oproti prozatím neznámé trojici z Olomouce si Pražáci Kill The Dandies své místo na slunci už vydobyli. A to doslova buldočí zarputilostí, se kterou prezentují svůj zápal pro garážový rock 60. a 70. let. V letošním roce chystají Hank se Sonjou a spol. novou řadovou desku, a ještě než s ní na podzim na nás zaútočí, představují veřejnosti dvě nové skladby, dvě předělávky svých hrdinů (The Chrome Cranks a Johnny Leyton) a dvě úpravy svých skladeb v berlínském stylu. Technologičtější tvář kousku The Dog představil Alexander Hacke z Einstürzende Neubauten nebo Crime & The City Solution, naopak závěrečná And Through the Storm We Get Home dostala díky Stevu Morellovi a jeho pěti spoluhráčům opulentně symfonickou podobu. Nové EP Kill The Dandies není už svou skladbou významným milníkem v kariéře pětice. Barevností šestidílné kolekce ale příjemně překvapí a navnadí na věci budoucí. A to byl asi i záměr Mini Alba.

02872562.jpeg

Flash The Readies – In Belvedere (Full Moon, 2013)
Kill The Dandies – Mini Album (Drug Me Rec. / Full Moon, 2013)

autor: Pavel Zelinka
Spustit audio

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.