Staromilský prorok Chuck Prophet

12. duben 2013

V současné hudbě jsou dva způsoby, kterými se lze vztahovat k minulosti. Retro prvky je možné kreativně obrábět, vsazovat do aktuálního kontextu a na hudební historii se odvolávat v náznacích – jako třeba třeba Kurt Vile. Pak jsou tu lidé, jejichž hudba je natolik věrná estetice uplynulého, že je téměř nemožné bez dodatečných informací rozpoznat, jestli jsou jejich písně natočené v současnosti nebo třeba v 70.letech. Tuhle odnož zastupuje americký písničkář Chuck Prophet, který nedávno vydal svoje dvanácté studiové album Temple Beautiful.

Ústředním tématem desky písničkáře, který vstoupil na scénu už v 80. letech coby člen kultovní formace Green On Red, je nekomplikovaný a jasně vyjádřený obdiv k městu, ve kterém strávil velkou část života – k San Francisku. I název alba Temple Beautiful odkazuje k jednomu slavnému punk rockovému klubu. Neznamená to ale, že by Chuck Prophet na aktuální nahrávce nějak výrazným způsobem měnil žánr, ve kterém se už tolik let pohybuje s obdivuhodnou jistotou.

Temple Beautiful znovu představuje kolekci písní, jejichž kořeny leží na pomezí alternativního country a čistého písničkářsví - to se ovšem neutápí v introverzi, ale svými melodiemi se spíše obrací ven. Chuck Prophet s chytlavými skladbami nijak nešetří a jeho desku je tak možné konzumovat hned na první poslech – první vrstva je přístupná okamžitě a je už jedno, jestli jde zrovna o sofistikovaný pop rock jako v úvodní skladbě Play That Song Again nebo o ozvuky ostrého bílého blues jako v titulní písni desky.

02866268.jpeg

Nostalgie, se kterou Chuck Prophet vzývá svoje město, je pod vrstvami melodického rocku poměrně rafinovaně skrytá, právě ona ale z desky Temple Beautiful dělá v nejlepším smyslu slova staromilské album, které se nebojí emocí. Z aktuální polohy Chucka Propheta, který má za sebou velmi divoké drogové mládí následované více než dvaceti lety úplné abstinence, můžeme cítit třeba raného Bruce Springsteena – že není Chuck Prophet podobně slavný je jenom vinou nepředvídatelnosti hudebního průmyslu.

Chuck Prophet & The Mission Express - 14. 4. 2013, Palác Akropolis, Praha
Chuck Prophet - Temple Beautiful (Yep Roc Records 2012)

autor: Jiří Špičák
Spustit audio