Brněnští TEVE vyprávějí křehký příběh o sopkách

27. červen 2013

Brněnská kapela TEVE, kterou tvoří absolventi Fakulty výtvarných umění Antonín Koutný a Veronika Vlková, se svojí debutovou nahrávkou vyčkávala několik let – o to překvapivější nakonec je, jakým způsobem se svoji osmiskladbovou desku rozhodli pojmout. Na albu Kolea totiž není ani stopy po klasických písničkových formách, kytarách a zpěvu, TEVE spíš předkládají instrumentální koláž, kterou jejich fanoušci znají z živých improvizací.

Vztah mezi nahranou hudbou a živými vystoupeními je v případě TEVE klíčový – podstatnou část zážitku z jejich koncertů totiž tvoří živá animace Jana Šrámka. Šrámek, který vystupuje jako VJ Kolouch, je v případě nahrávky zastoupený jenom jako autor obalu a kompletní projekci tak nemůže nahradit.

Na nahrávce Kolea jako by TEVE zmrazili svoje vystoupení a snažili se ho přenést do svázaných skladeb tak, aby se během onoho přenosu moc nepoškodilo. Hudba, která je navrstvená z mnoha samplů, terénních nahrávek a drobných melodických motivů, se ale přenáší jenom velmi těžko. Kolea má místa, která jsou sevřená – jde především o skladby, ve kterých hostuje violoncellistka Kateřina Koutná. Celek ale postrádá vnitřní napětí, které je alespoň částečně zastoupené pohádkovou poetikou. Ta tvoří vítaný protipól nahuštěnosti současné elektronické produkce.

Kolea je nahrávka vystavěná kolem obrazů islandských sopek a právě na Islandu můžeme hledat referenční body – TEVE oživují ranou tvorbu kapely Múm, ambientní folk skupiny Amiina nebo melodičtější skladby cellistky Hildur Gudnadóttir.

02916704.jpeg

Klíčová je ale v případě kapely TEVE už zmíněná vizualita a deska Kolea, přestože je perfekcionisticky vystavěná, působí oproti koncertům s videoprojekcemi trochu ploše: je to možná důsledek spojení rozdílných individualit – oba dva členové TEVE přistupují k hudbě z jiných stran a ne vždy se sampling a elektronika Antonína Koutného potká s naivistickou hrou na akustické nástroje Veroniky Vlkové. I tak jde ale o kolekci, která je pozoruhodným způsobem originální: není izolovaná od dění na světové experimentální scéně a zároveň je určitým způsobem zakotvená v českém kontextu.

TEVE - Kolea EP (2013)


EP Kolea si můžete za dobrovolný příspěvek stáhnout tady: http://teve1.bandcamp.com/album/kolea-ep

autor: Jiří Špičák
Spustit audio