Tomáš Procházka z B4: Improvizaci beru jako očistu

11. červen 2013

„Já už to poslední dobou beru jako sport, kterej přináší hodně adrenalinu. Je to čím dál lepší, užívám si, že nic dopředu nevím,“ říká Tomáš Procházka o hraní s kapelou B4. Jejich koncerty jsou vždy živou improvizací na elektronické i akustické nástroje. Za album Didaktik Nation Legendary Rock vloni dostali cenu Vinyla a letos se chystají oslavit patnáctileté výročí údajně náhodně vzniklé kapely vydáním retrospektivního „patnáctialba“.

Tomáš Procházka je rozkročený mezi hudbou, divadlem a performancí. Kromě kapel B4, Federsel & Mäkelä, Gurun Gurun, Radio Royal, Uranus nebo Wabi Experience působí průběžně i v divadlech Buchty a loutky a Handa Gote. Zajímá se o terénní nahrávky, mediální archeologii a hlavně improvizaci na elektronické i akustické nástroje. Jak řekl v rozhovoru, je to pro něj cesta ven ze současného světa přesyceného novou hudbou. „Improvizaci beru jako očistu, písniček už je všude tolik, že už mi vždycky připadá absurdní ještě nějaký další přidávat.“

K letošní připomínce patnáctiletého fungování B4 dává kapela dohromady retrospektivní release. „Vymysleli jsme že uděláme patnácticédéčko. Budou tam zatím nevydané věci, co jsme za těch patnáct let různě nahráli a udělali třeba i pro divadlo.“ Kolekce bude navíc doplněná novým materiálem a práce na ní je prý momentálně asi v polovině. V rozhovoru se také dozvíte, jak daleko jsou chystaná nová alba projektů Federsel & Mäkelä, Gurun Gurun a Wabi Experience.

Spustit audio

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.