Zemřel „Pán hluku“ Jim Marshall

6. duben 2012

Ve čtvrtek 5. dubna zemřel Jim Marshall, výrobce ikonických kytarových zesilovačů a jeden ze čtyřlístku mužů, kteří se zasloužili o podobu rockové hudby, jak ji známe.

Brit Jim Marshall (1923–2012), přezdívaný „The Lord of Loud“, byl posledním žijícím ze slavné čtveřice technologických průkopníků, kteří pomohli definovat zvuk rocku – vedle něj šlo o stavitele elektrických kytar Leo Fendera (1909–1991) a Lese Paula (1915–2009) a designéra firmy Gibson Setha Lovera (1910–1997), vynálezce kytarového snímače typu humbucker.

Profesí elektrikář, později zpěvák a bubeník se po 2. světové válce živil jako učitel hry na bicí – mezi jeho žáky patřili třeba Mitch Mitchell (The Jimi Hendrix Experience) nebo bicman Little Richarda Micky Waller – a prodejem hudebních nástrojů. Aby jeho zpěv nezanikal v rachotu bubnů, vytvořil si první vlastní zesilovací aparát. Jeden z jeho slavných zákazníků, kytarista The Who Pete Townsend, chtěl, aby mu Marshall postavil „něco většího a hlasitějšího“. V roce 1962 tak vznikla firma Marshall Amplification a zároveň nezaměnitelný „the Marshall sound“, který si rychle oblíbily největší kytarové hvězdy své doby (Hendrix, Page, Clapton a další) a jehož popularita mezi rockovými kytaristy nikdy neklesla.

02600173.jpeg

Marshall byl držitelem řady ocenění a nenápadným filantropem, který na různé dobročinné účely věnoval miliony liber.

Odpočívej v pokoji a NAHLAS!

autor: Robert Candra
Spustit audio