S mikrofonem za kuchaři bez domova

Vydaly jsme se natáčet na akci s výstižným názvem Naším domovem je ulice, jsme vaši sousedé a dnes vás zveme na něco dobrého k jídlu. Klienti azylových domů ve spolupráci s občanským sdružením Jako doma připravili pohoštění, které se servírovalo přímo na ulici v pražském Karlíně. Cílem bylo prolomit bariéru, která lidi bez domova a ty „bydlící“ často dělí.

Za dobrovolný poplatek jste si mohli dát výborné jídlo, které uvařili dva kluci, jichž se téma bezdomovectví osobně dotýká.

Kromě naplnění žaludku jste ale mohli s kuchaři taky krátce podiskutovat a zeptat se na cokoli, co by vás zajímalo. Organizace Jako doma si dlouhodobě klade za cíl destigmatizaci osob bez domova a jejich zapojení do společnosti. Společné jídlo by mělo být jedním z kroků, jak tohoto nesnadného cíle dosáhnout. Akce by se měla v Karlíně stát pravidelnou součástí farmářských trhů a do budoucna by si sdružení Jako doma přálo otevřít vlastní celoročně fungující jídelnu, ve které by každý den vařili levná jídla právě lidé bez domova.

autoři: Ivana Veselková , Susana
Spustit audio