S mikrofonem za Vojtou Náprstkem

Vojta Náprstek byl slavný cestovatel. Nebo nebyl? To, že Vojta Náprstek byl cestovatel, si dodnes myslí mnoho Čechů. Jak se ale Zuzka s Ivankou dozvěděly od Jiřiny Todorovové v Muzeu Vojty Náprstka, Vojta žádným velkým cestovatelem nebyl. A čím tedy byl? To už si můžete poslechnout v aktuálním dílu pořadu S mikrofonem natočenou.

Přicházíme do Náprstkova muzea, kde už na nás čeká paní Jiřina Todorovová. Dostáváme se k historii domu na Betlémském náměstí, který je úzce spojen s osudy rodiny Vojty Náprstka a kde dnes najdete i samotné muzeum.

Vojta Náprstek byl opravdu renesanční člověk. V povědomí Čechů je zapsán především jako velký cestovatel. Je to vůbec pravda? A jak Náprstkovo muzeum vůbec vzniklo?

Už jsme si ujasnili, že Vojta nebyl cestovatel. Dostáváme se k jeho sběratelským aktivitám. Jaké předměty tedy v muzeu najdete??

Procházíme Náprstkovo muzeum, konkrétně oblast Austrálie a Oceánie. Jiřina Todorovová popisuje, co je zde zajímavého k vidění - např. vratné a nevratné bumerangy.

Pravou rukou Vojty Náprstka byla jeho manželka Josefa. Bylo jejich manželství šťastné?

Na závěr se dostaneme i k tomu, proč se vlastně Vojta nejmenoval Fingerhut? Jak Vojta Fingerhut k Náprstku přišel?

autoři: Ivana Veselková , Susana
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.