Mikrogranty pro barmské uprchlíky

8. září 2010

Pokud vám není lhostejná situace barmských uprchlíků, ale nechce se vám posílat peníze neznámo kam, tak by vás mohlo zajímat, že Barmské centrum Praha přišlo s projektem mikrograntů. Každý se tak může stát podílníkem konkrétních projektů a sledovat, k čemu jeho peníze dopomohly.

V Barmě panuje od šedesátých let diktátorský režim vojenský junty, který každoročně vyžene z domovů tisíce a tisíce uprchlíků. Sousední zemí Barmy je Indie, a i proto je její severní část jedním z hlavních útočišť Barmánců. Na hranicích jich tu žije přes půl milionu, v hlavním městě Dillí pak přes 20 tisíc.

Barmáncům, které za stávajícího diktátorského režimu nečeká žádná světlá budoucnost, už několik let úspěšně pomáhá Barmské centrum Praha. Svoje aktivity zaměřuje nejen na podporu lidí žijících přímo v Barmě, ale taky právě na pomoc barmským uprchlíkům. Ti žijí nejen v uprchlických táborech v Malajsii nebo Thajsku, ale také na území Indie.

00998494.jpeg

Barmští uprchlíci nemají na indickém území prakticky žádná práva a většina z nich často žije bez prostředků a s minimální šancí na získání obživy. Barmské centrum Praha proto přichází s projektem takzvaných mikrograntů, které umožní každému, kdo chce Barmáncům pomoci, směřovat své peníze na konkrétní projekty. Poslechněte si rozhovor s ředitelkou Barmského centra Praha Sabe Soe.

O situaci v Barmě, o tom co vyhání Barmánce za hranice, se můžete dozvědět víc zde.

autor: Susana
Spustit audio