Freeshop v Přes čáru: Recyklovat věci zadarmo nám přijde logické

22. srpen 2016
Přes čáru

Díky freeshopu Zdrojovny pronikl do českých médií pojem „obchod zadarmo“. Místo, kde můžete nechat věci, které už nepotřebujete, a vzít si ty, které chcete. Je „obchod“ správné pojmenování? I o tom, že někteří lidé chtějí i ve freeshopu platit, jsme si s Janou, jednou z členek Zdrojovny, povídaly.

„Zdrojovna vznikla jako první české re-use centrum, tedy jako místo, kde se přetváří věci, především nábytek. Idea freeshopu přišla až se vznikem Autonomního sociálního centra Klinika.“ Freeshop, to jsou dvě místnosti, od podlahy po strop plné krásných a funkčních věcí. Jsou tu talíře, hrníčky, obrazy anebo třeba lustry a židle. Cokoli, co potřebuje do domácnosti, si můžete odnést a naopak cokoli, co už nepotřebujete, můžete darovat.

Čtěte také

„Je to jednoduchá myšlenka a není problém to kdekoli rozjet. Dá se tím zpestřit jakýkoli už fungující prostor. Lidi, kteří nosí a odnáší, se vždycky najdou.“ Do Zdrojovny přichází především studenti a matky s dětmi, její služby využívají i lidé z Kliniky a samozřejmě i zdrojovňačky samotné.

Freeshopy nejsou jedinou formou sdílení, ve světě existují místa, kde lidé nechávají oblečení na určitém místě ve veřejném prostoru, v Mostě při komunitním centru Ateneo fungovala veřejná knihovna na ulici, jedním z nejnovějších projektů jsou lednice na ulici, které se snad brzy objeví i u nás. Ekologie a solidarita v praxi.

autor: Martina Malinová
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.