Přes čáru: Firmy se „natírají nazeleno“, aby se zalíbily veřejnosti

27. červenec 2017
Přes čáru

Toho, aby firma vypadala v očích veřejnosti dobře, je možné dosáhnout různými způsoby. Může investovat do ekologie nebo trvale udržitelných zdrojů, přestat testovat na zvířatech a začít recyklovat. Některé firmy se tak začaly chlubit svými „zelenými“ aktivitami, přitom ale téměř žádné nevyvíjejí. Takovému přístupu se začalo v anglicky mluvícím světě říkat „greenwashing“. A jeho případy známe i z České republiky.

Jedním z největších greenwashingových skandálů byl případ, kdy se energetická společnost BP (dříve British Petroleum) začala chlubit podporou obnovitelných zdrojů a změnila své logo na zelenožlutou květinu. Pak se ale ukázalo, že podíl obnovitelných zdrojů energie u BP dosahoval méně než 1 % z celkových tržeb.

Greenwashing, to jsou také výrobky nesoucí falešná označení, že neškodí životnímu prostředí nebo že jsou bio. Pro takové označení je zapotřebí mít speciální certifikát, který bio kvalitu zaručí. V Česku se tak v minulosti spálila firma Danone, která toto označení používala neoprávněně a musela se veřejně omluvit.

Težba ropy v Albertě, Kanada (foto Kris Krüg)

Často je ale těžké případy greenwashingu rozpoznat. „Odpovědné spotřebitelství je ve dnešním světě obtížné a vyžaduje dobré informace. Ekoporadny by proto měly dostat větší podporu,“ říká sociální a kulturní ekolog Ivan Rynda.

Jako jeden z problémových případů možného greenwashingu označují Ivan Rynda i ekolog Jaromír Bláha certifikaci lesního hospodářství PEFC. Certifikát má potvrzovat, že takto označené dřevo pochází z trvale udržitelného lesního hospodářství. Podle kritiků PEFC nic takového rozhodně nezaručuje.

„Většina světových ekologických organizací tento certifikát nebere vážně,“ tvrdí Jaromír Bláha. „Ve Francii se teď stala velmi vtipná příhoda, kdy se investigativní žurnalisté zabývali způsobem, jak PEFC certifikuje lesy. Podali fingovanou žádost o certifikaci rockového klubu, potom letiště a nakonec jaderné elektrárny. Prohlásili se za vlastníky a PEFC jim na zmíněných místech posvětil trvale udržitelné lesní hospodaření,“ stěžuje si Bláha.

Certifikátem se u nás chlubí například Lesy České republiky. Generální ředitel státního podniku Daniel Szórád se ale obvinění z greenwashingu brání: „Já bych doporučil, aby si každý prostudoval náš program trvale udržitelného hospodářství, který jde ještě nad rámec všech možných certifikátů a lesních zákonů.“ Podle něj se certifikace může stávat i nástrojem konkurenčního boje.

Poslechněte si celou diskusi v pořadu Přes čáru.

autor: Dalibor Zíta
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.