Přes čáru: Když se ze psa stane nepřítel

22. srpen 2016
Přes čáru

V posledních letech mírně přibývá útoků psů na člověka. V roce 2013 jich bylo 427, o rok později už 473. V obou letech zemřel po napadení psem jeden člověk. Statistiky za rok 2015 ještě nejsou k dispozici, bude v nich ale zahrnutá hostka magazínu Přes čáru Štěpánka Petrová. Zaútočil na ni kříženec pitbula Stitch, kterého si s přítelem vzali z útulku.

Štěpánka Petrová nechtěla Stitche nechat utratit. S přítelem ho umístili do tzv. Bull azylu v Čáslavi. Ve svém volném čase ho provozuje Richard Kaudl. Jde o polepšovnu pro psy bull plemen. „Bull azyl je zařízení, které vzniklo pro převýchovu agresivních pejsků. Poskytujeme dočasný domov a následnou převýchovu,“ vysvětluje Richard. Štěpánce Bull azyl doporučila řada lidí na sociálních sítích. Stitche dnes nepoznává: „Je to dospělý, vyrovnaný pes, žádný nevycválaný puberťák,“ říká Štěpánka s tím, že už by si ho ale domů nevzala.

Podle Richarda Kaudla byla první chyba na straně útulku, který Stitche vydal: „Lidé z útulku nepodali Štěpánce informace o tom, jak pes v některých situacích reaguje. To bylo zásadní pochybení. Pak byla chyba ve výchově Štěpánky, že nebyla dost důrazná a Stitchovi hodně ulevovala.“

Čtěte také

Problematičtí psi nejsou pro každého

Podle Richarda Kaudla, který převychovaným psům hledá nové majitele, by Stitch potřeboval jako páníčka zkušeného chovatele. „Někoho, kdo má zkušenosti s problémovými psy. Jde o to, aby ten člověk věděl, jak psa vychovávat a jak zvládnout situace, kde může dojít k výpadku.“ Stitch se nehodí do rodiny s dětmi ani k dalším psům.

Čtěte také

„Se Stitchem není problém. Má totiž pevné mantinely, které nesmí překročit. Kdybych povolil, začal by se negativně projevovat,“ vysvětluje Richard. Jeho převýchova trvala 3–4 měsíce s tím, že se s ním i nadále pracuje. Jeho bývalá majitelka Štěpánka Petrová vystudovala sociální pedagogiku. Teoreticky ví, jak zvládnout např. problematickou mládež. Ale na problematického psa byla krátká. O své zkušenosti se nebojí mluvit a chce, aby se z jejího vyprávění poučili ostatní. „Stitch byl problémový, to jsme zjistili asi po měsíci, co byl u nás. Snoubenec ho zvládal perfektně, ale já jsem u něj nikdy nezískala respekt. Rok jsem se ho snažila zvládat, ale dopadlo to bohužel tak, že mě pokousal.“

Jak poznat, že pes může být problémový?

Ne každý pes z útulku je problémový, právě naopak. Je důležité ptát se na minulost psa, u kolika lidí byl, jak dlouho, proč se případně do útulku vrací. Proto je lepší si brát psy z menšího útulku, kde lidé psy znají lépe a více toho o nich vědí. Na problematické projevy psa se nemá reagovat agresí. Lepší je se poradit se zkušenějším chovatelem a jít na psa psychologicky.

autor: Magdaléna Trusinová
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.