Přes čáru: Konec žižkovského snu o autonomii?

22. srpen 2016
Přes čáru

Vyklidí 2. března policie Autonomní sociální centrum Klinika? Klinice končí tzv. výpůjčka budovy v Jeseniově 60. Objekt spadá pod Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových a ten lidem z Kliniky neprodloužil smlouvu. Posun nepřineslo ani pondělní (29. února 2016) jednání ÚZSVM se stavebním úřadem MČ Praha 3 a kolektivem Klinika. „Podle výkladu práva v podání ÚZSVM nám nelze prodloužit smlouvu o výpůjčce,“ vysvětluje aktivistka Tereza Virtová s tím, že advokát kolektivu Klinika Pavel Uhl má jinou verzi. Podle něj by to právně šlo, pokud by ze strany majetkového úřadu byla vůle.

Klinika teď bojuje o podporu veřejnosti i politiků. Petice na její podporu má přes 3000 podpisů. Autonomní sociální centrum na pražském Žižkově podpořili – kromě 2000 lidí na sobotní demonstraci – také umělci, neziskové organizace a spisovatelé.

Klinika má kromě podporovatelů také odpůrce a kritiky. Mezi ně patří například starostka městské části Praha 3 Vladislava Hujová (TOP 09). Na Klinice jí vadí dvě věci – hluk, na který si loni v létě stěžovali lidé z okolí Jeseniovy 60, a pak také extremismus kolektivu z Kliniky: „Extremismus – to je převzatá informace od ministerstva vnitra. Nejde o můj úsudek, ale o metodiku a vyhodnocování odboru bezpečnostní politiky ministerstva.“

Podle Hujové stavební úřad na Praze 3 informoval vlastníka – tedy ÚZSVM, že budova je zkolaudovaná jako zdravotnické zařízení. Majetkový úřad ale rekolaudovat budovu nehodlá. „ÚZSVM nemůže prodloužit smlouvu o výpůjčce objektu bývalé plicní kliniky v Jeseniově 60. Náš úřad plánuje urychleně nemovitost nabídnout jiné státní instituci. Pokud žádná neprojeví zájem, ihned vyhlásíme transparentní výběrové řízení na její prodej,“ vysvětluje mluvčí majetkového úřadu Radek Ležatka.

O asistenci policie při vyklízení se zatím neuvažuje

Otázka je, co bude následovat po skončení tzv. výpůjčky. Aktivisté by měli budovu předat nejpozději o půlnoci z 2. na 3. března. Ležatka z ÚZSVM doplnil, že věří v konstruktivní přístup zástupců Kliniky. „Věříme, že dojde k předání objektu 2. března, tak jak s tím počítá smlouva, která byla před rokem uzavřena,“ doplnil.

03577796.jpeg

Lidé z Kliniky zatím o předání objektu nechtějí uvažovat. „Neházíme flintu do žita. Zítra budeme jednat s politiky. Myslíme si, že k tomu, aby nám výpůjčka byla prodloužená, je potřeba politická síla,“ tvrdí Tereza Virtová.

Aktivisté jsou ochotní požádat o rekolaudaci, jak říká Tereza Virtová: „Máme na to finance i energii. Stát to nebude stát vůbec nic.“ Jenže problém je v tom, že rekolaudaci musí schválit vlastník. A ten se k tomu nemá.

autor: Magdaléna Trusinová
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.