Přes čáru: Léčebné konopí v ČR nefrčí. Není čas na úplnou legalizaci?

16. květen 2017
Přes čáru

Užívání marihuany pro léčebné účely je v Česku už několik let povoleno, v praxi ale toto léčivo v českých lékárnách stále chybí a pojišťovny se zdráhají ho proplácet i v případech, kdy jde podle nemocných o jediný prostředek, který jim přináší úlevu. Podle všeho se tato situace ještě dlouhou dobu nezmění. Co brání pacientům s rakovinou nebo roztroušenou sklerózou užívat marihuanu? Nevyřešila by situaci úplná legalizace a možnost samopěstitelství?

Rekreační užívání marihuany je legální už v sedmi amerických státech a další se na legalizaci připravují. Kanada v dubnu také oznámila záměr drogu úplně legalizovat. V mnoha státech je už její užívání dovoleno alespoň pro léčebné účely. V Česku ale panuje situace jako z Hlavy 22. Užití marihuany pro léčbu je legální, v praxi jsou ale pravidla nastavena tak, že dodavatelé léčebného konopí nejsou schopní splnit podmínky tendrů, které nastavuje Státní ústav pro kontrolu léčiv. A marihuana tak v lékárnách prostě není.

„Velký problém je cena,“ říká Rostislav Vyzula, předseda parlamentního Výboru pro zdravotnictví. „Pacienti, kteří marihuanu potřebují, lidé s neztišitelnou bolestí a těžkými křečemi jsou většinou invalidní důchodci, kteří si nemohou dovolit dát za měsíční dávku od pěti do deseti tisíc korun. Díky pěstitelům, kteří se tu pokoušeli fungovat, víme, že za cenu pod sto padesát korun na gram se vůbec nedá pěstovat. Pěstitel má svoje náklady a režie a potřebuje z toho mít nějaký profit.“

Podle Roberta Veverky ze sdružení Legalizace.cz za to může chybně napsaný zákon: „Je statisticky prokázáno, že výroba jednoho gramu indoorového konopí vyjde přibližně na 35 korun.“ Jak je tedy možné, že pěstitelé nemohou prodávat marihuanu za podobnou cenu? „Podmínky pro získání licence jsou ekonomicky dost náročné, jsou kladeny vysoké nároky na to, jak by pěstírna měla vypadat. Vstupní investice na to, zapojit se do tendru, jsou nemalé.“

Oba hosté pořadu Přes čáru mají na řešení tohoto problému jiný názor. Podle Rostislava Vyzuly může být řešení v tom, že zdravotní pojišťovny začnou léčebné konopí proplácet alespoň z části a případný zvýšený zájem o toto léčivo pomůže výrobcům kompenzovat náklady.

Marihuana - konopí - tráva

Robert Veverka ale tvrdí, že řešení přinese všeobecná legalizace konopí, která umožní samopěstitelství této rostliny: „Pacient by spolupracoval se svým ošetřujícím lékařem, nejednalo by se nutně o úplnou samoléčbu. Pacienti stejně nečekají, až se politici domluví, ale už dávno překračují zákon a vědí, které konopí potřebují, vyznají se v odrůdách a jsou schopni samoléčby. To je studnice poznání. Pacienti dnes mají sami největší zkušenosti a mohou se stát předmětem dalšího výzkumu a studií.“

Podle Rostislava Vyzuly ale politici nemohou s ohledem na zájem o veřejné zdraví úplnou legalizaci marihuany nikdy dovolit. „Marihuana způsobuje kognitivní poruchy, které souvisí s pamětí, poznáváním a učením. To je známo. A to snižuje intelekt. A my přece nechceme národ hlupců. Politici ochraňují veřejné zdraví. Po nich nemůžete chtít, aby zlegalizovali něco, co to zdraví bude zhoršovat,“ domnívá se Vyzula.

„Jestli by pan profesor Vyzula měl rád národ nikoliv hlupců, ale inteligentních lidí, asi by bylo na prvním místě zakázat pivo,“ kontruje Robert Veverka. „Konopím se nikdy nikdo nepředávkoval s následkem smrti, ale když to srovnáme s alkoholem a tabákem, tak to srovnání vychází v neprospěch těchto látek, které legální jsou,“ obhajuje marihuanu Robert Veverka.

Poslechněte si celou diskusi!

autor: Dalibor Zíta
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.