Přes čáru: Porazí francouzský „Babiš“ Macron ultrapravicovou Le Penovou?

28. únor 2017
Přes čáru

Francouzské předvolební klání patří spolu s tím v Německu a Nizozemsku k ostře sledovaným letošním událostem. Má už svoje folklorní pravidla: vysoké preference ultrapravicové kandidátky Marine Le Penové, mobilizující se demokratickou část spektra a řadu předvolebních skandálů.

Pořadí francouzských kandidátů na úřad prezidenta se v posledních dnech mírně změnilo. Předvolební průzkumy ukazují, že na prvním místě trůní s 26,5 procenty ultrapravicová kandidátka Marine Le Penová, předsedkyně Národní fronty. Za ní se nově umístil centrista Emmanuel Macron. Ten stojí v čele hnutí Kupředu! Tento týden poskočily jeho preference o tři procenta na 22,5. Podpořil ho totiž centrista François Bayrou, který oznámil, že na prezidenta Francie v letošních volbách už kandidovat nebude. (Posledních tří volebních klání se zúčastnil.)

První kolo voleb proběhne za dva měsíce. Macron nespěchá se zveřejněním detailního programu, a tak se zatím mluví hlavně o jeho o generaci starší manželce, kterou svedl už v 16 letech na střední škole. Prosazuje zdanění bohatých, zubaře zdarma a úspory ve výši 60 miliard eur během 5 let. Macron v preferencích o dvě procenta předstihl pravicového kandidáta Françoise Fillona, který čelí korupčnímu skandálu. I přesto jeho obliba mírně posiluje. Za ním se umístil socialistický kandidát Benoît Hamon, který má stabilních 13,5 %. Dalších 11 % voličů uvádí, že jejich hlas dostane ultralevicový kandidát Jean-Luc Mélenchon.

Hnutí Kupředu! à la ANO 2011?

Emmanuel Macron

Francie se chystá na souboj ve druhém kole prezidentských voleb, dva měsíce před prvním kolem to vypadá, že do druhého kola postoupí vůdkyně Národní fronty Marine Le Penová a Emmanuel Macron. Ten má potom podle průzkumů ve druhém kole slušné šance ultrapravicovou kandidátku porazit.

„Macron si udělal prostor ve středu elektorátu, který dokonale obsadil,“ vysvětluje Eliška Tomalová z FSV UK a dodává, že z české perspektivy bychom Macrona řadili na levici či levý okraj středu, ve Francii je ovšem vnímaný jako středo-pravý kandidát. „Macronovi pomohla spoluprace s Françoisem Bayrouem, který ho podpořil, čímž ho vyšvihl na druhou příčku,“ připomíná Eliška Tomalová. Podle ní se Macronovi daří oslovovat mladé a aktivní voliče.

Jeho hnutí En Marche! (Kupředu!) trochu připomíná počátky hnutí ANO. „To srovnání s hnutím ANO není od věci. Macron se velmi dobře dokáže distancovat od své minulosti, třeba od svého působení ve vládě. Dokáže ze sebe udělat anti-establishment, anti-systém,“ říká studentka politologie na FF UK Sára Drahokoupil Vidímová.

Vyřízení socialisté? V prezidentských volbách zřejmě nezabodují

Dosluhující socialistický prezident François Hollande dopředu avizoval, že se nepokusí obhájit mandát. „Jeho rozhodnutí nekandidovat hodnotím velice pozitivně,“ říká publicistka Sára Vidímová, „ukázalo se, že François Hollande je docela zajímavý politik, který je na rozdíl třeba od Nicolase Sarkozyho schopen nějaká míry sebereflexe.“

Podle Tomalové i Vidímové pomohly francouzským socialistům primárky, které jsou velmi prostupné. Mohou v nich uspět i ti, kdo nemají ve straně žádné posty a pozice. „Jsou nastavené tak, aby vygenerovaly francouzského Obamu,“ usmívá se Eliška Tomalová.

„Francouzské primárky jsou na rozdíl od těch českých otevřené všem, kdo sdílí nějaké sociálně-demokratické hodnoty. A vyšel z nich vítězně právě Benoît Hamon, který má přízvisko ‚radikál‘. Snaží se dát sociálně-demokratické politice nový obsah,“ je přesvědčená Sára Vidímová.

François Hollande

Tím, že se Hamon distancuje od politiky Hollanda a posunul se více do leva, vznikl ve středu větší prostor, ze kterého těží právě favorizovaný centrista Macron.

„Otázkou zůstává, co s tímto nastavením udělá Macronův předvolební program. Ekonomické části programu, které zveřejnil, nemají úplně mobilizační potenciál. A z jiných průzkumů víme, že u francouzských voličů jsou ekonomicko-sociální témata tahouny pozornosti. Alespoň u 64 % voličů. Bude je zajímat, jestli se jim bude navyšovat pracovní doba, jak se změní jejich pracovní práva a tak dále,“ upozorňuje Vidímová. „Na program si musíme počkat už jen pár dní,“ říká Tomalová.

Ve Francii budou důležité předvolební debaty, ale nejedná se o tak sledovaný fenomén jako třeba ve Spojených státech. Francouzští voliči přikládají váhu osobnějším formám kampaně a jsou pro ně velmi důležitá předvolební setkání s jednotlivými uchazeči o post prezidenta.

autoři: Martina Malinová , Magdaléna Trusinová
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.