Prolomit vlny: Česká mediální nekompetentnost

2. únor 2012

Může se zdát, že kontroverzní dohody ACTA a boje proti ní, který vedou hackeři ze skupiny Anonymous, je v těchto dnech všude plno. Otázkou není, jak často o kyberválce média referují, ale jakým způsobem to dělají.

Dohody o ochraně autorských práv ACTA, hackerů ze skupiny Anonymous a jejich boje o svobodu internetu jsou v poslední době plná média. Zdálo by se tedy, už vše podstatné už bylo řečeno a není potřeba kolem tématu nijak výrazněji kroužit. V myslích lidí jsou zřetelně odděleny dvě strany, které proti sobě bojují, hackeři s aurou romantiků a anarchistů na straně jedné, nadnárodní korporace a politická byrokracie na straně druhé.

Je tu ale ještě třetí účastník probíhající kyberválky, právě velká média. To ona ještě pořád plní zásadní názorotvornou funkci a právě ona mají v oné internetové válce velmi důležitou úlohu. O to skandálnější je styl, jakým některá velká česká média o kauze referují.

Snad nejkřiklavější ze všech případů je způsob, jakým reportáž o probíhající kyberválce pojala televize Nova v Televizních novinách z neděle 29. ledna. Zprávu o útoků hackerů na web slovenské vlády pokroutili reportéři televize Nova do skoro už klasického vyvolávání umělé paniky, které už ke komerční televizi tak nějak patří.

Nepřipustili si, že k přetížení a následnému shození webu slovenské vlády došlo díky spojenému úsilí tisíců hackerů, ale vystrašili diváky tím, že hackeři ze skupiny Anonymous můžou na podobné útoky použít dokonce i váš počítač.

Na Nově došli dokonce tak daleko, že vyhrožují policií, která tak prý „může zaklepat i na vaše dveře“, protože díky zašifrované adrese nelze rozpoznat, jestli útočící počítač patří hackerovi, nebo nic netušící oběti. Reportáž pak zakončili opravdu absurdní tečkou v podobě dobře míněné rady, že vůbec nejlepší je pořídit si kvalitní antivirový program. Pravidelně aktualizovaný.
Nepadlo ani slovo o tom, co je obsahem dohody ACTA, a ani slovo o tom, k jak masivní občanské mobilizaci při protestech proti dohodě dochází. Místo toho nabídla nejsledovanější česká televize směs vyhrožování, neúplných informací a dramatických záběrů hackerů, kteří v tmavém sklepě zuřivě klikají a jen tak pro zábavu shazují stovky serverů.

02542813.jpeg

Skutečnost je ale jiná – do současných protestů proti dohodě ACTA jsou z velké většiny zapojení obyčejní lidé. Lidé, kteří chodí do práce, odvádějí daně, žijí civilizovaným způsobem života a mají prostě potřebu se vyjádřit k ohrožené svobodě internetu. Samozřejmě, že v davech aktivních hacktivistů jsou lidé, kteří překračují hranice protestu a postupují nemorálně. Je to ale stejné, jako když na masivní demonstraci na náměstí jeden člověk z davu hodí vajíčkem.
Myslící člověk si opravdu musí klást otázku, jestli v televizi Nova pracují natolik nekompetentní zaměstnanci, nebo jestli má vedení televize nějaké vyšší cíle.

autor: Jiří Špičák
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.