Prolomit vlny: Déjà vu krajní pravice

30. červen 2015
03420842.jpeg

V Brně to v pátek 26. června pořádně vřelo. Na protest proti kvótám a uprchlíkům se zde v centru města sešlo na 700 demonstrantů. Několik stovek hlav čítalo i narychlo svolané shromáždění na podporu migrantů, které se konalo pouhých několik metrů opodál.

Fyzické konfrontace, pyrotechnika, zatýkání či opakované nasazení těžkooděnců ve snaze oddělit dva znepřátelené davy… Mnohé připomínalo scénář masivních protimigrantských protestů, které se odehrály o několik dní dříve v Bratislavě. A jak se zdá, Bratislava a Brno je jen začátek. Během následujících týdnů je po celé republice nahlášeno dobrých půltuctu dalších demonstrací. Že by nový trend? Spíše trpké déjà vu.

Kolonizace Evropy, bakteriální nákaza, invaze připomínající podzim 1938 – i taková slova zazněla v páteční podvečer na brněnském Moravském náměstí. Za mohutné účasti rasistických chuligánů se ke slovu opět přihlásila organizovaná část české krajní pravice. Podobně jako v minulosti sáhla po kontroverzním a především hojně medializovaném tématu, které se pokouší plně vytěžit.

Počátkem roku se takovým tématem stala obava z radikálních islamistů, a to zejména v souvislosti s teroristickými útoky na redakci francouzského časopisu Charlie Hebdo. Tradiční tahoun české krajní pravice, jako je Dělnická strana sociální spravedlnosti, však nedokázal toto téma plně využít ve svůj prospěch. Politické body naopak získaly jiné subjekty, především občanské sdružení Islám v ČR nechceme. Dělnická strana sociální spravedlnosti se ale zanedlouho chopila zdánlivě souvisejícího, značně popularizovaného tématu, kterým je příliv migrantů do Evropy.

03365069.jpeg

Lodě s migranty ve Středozemním moři ani kvóty na uprchlíky nejsou zdaleka problémem posledních 14 dní. Proč ale slaví krajní pravice úspěchy se svou protimigrantskou rétorikou právě teď? Domnívám se, že je to především aktuální mírou a formou medializace této problematiky, která povzbuzuje pocit ohrožení a vrcholící krize.

Čtěte také: Prolomit vlny: Česká média dělají z uprchlíků nájezdníky s iPhony

To, co se před několika dny odehrálo v Bratislavě a Brně, připomíná vlnu protiromských pochodů, která se odehrála na podzim roku 2011. Zprávy o takzvaném „mačetovém útoku“ v Novém Boru a „rostoucí romské agresi“ se staly záminkou k celé sérii protiromských nepokojů. K uklidnění vyhrocené situace nepomohla mnohá regionální ani celostátní média, která často přebírala jednostranné informace a referovala i o sebemenších konfliktech.

Radikální islamisté, riziko nákazy nebezpečnými nemocemi, ekonomičtí migranti vyčkávající na profit ze štědrých sociálních dávek. Podobně jako v roce 2011 kolem Romů i kolem migrantů bují řada polopravd a rasistických mýtů.

Pravda však většinou bývá někde mezi, je proto důležité pátrat a přistupovat k informacím kriticky.V roce 2011 jsem nevěřila mýtu rostoucí romské agrese. Příliv migrantů z Afriky a Blízkého východu je sice složitým politickým a sociálním problémem, nikoli však předzvěstí úpadku Evropy, potažmo jejího ohrožení.

03420843.jpeg
autor: Vendula Prokůpková
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.