Prolomit vlny: Fotbal podporuje uprchlíky. Solidarita se může přelít i na východ

21. září 2015

Uprchlická krize vyvolává masivní odezvu i mezi fotbalisty, kluby i vrcholnými institucemi – tedy v prostředí, které se jindy úzkostlivě střeží jakýchkoliv politických projevů. Evropský fotbal vůči uprchlíkům projevuje jednomyslnou vlnu solidarity, která může mít dopad i na vnímání krize ve východoevropském prostředí.

Němečtí příznivci nebyli první, kteří se vyslovili na podporu syrských uprchlíků – pomoc utečeneckým táborům v Egyptě a Jordánsku poskytly už před několika lety anglické kluby Arsenal a Everton. Násilné útoky na uprchlické tábory převážně na území bývalé NDR ale německé fanoušky přiměly k tomu, aby na současnou krizi reagovali jako první. Bannery s variací hesla Refugees Welcome (Utečenci jsou vítáni) se objevily hned na několika stadionech během prvních bundesligových kol.

Na iniciativu fanoušků pak navázaly i samotné kluby. Dortmund, Schalke, Mönchengladbach a další přizvaly desítky uprchlíků na své stadiony, Bayern Mnichov zase věnoval milion eur na pomoc utečencům v Německu. O víkendu pak vkročí na hřiště Allianz Areny děti uprchlíků ruku v ruce s hráči bavorského klubu a německými dětmi. Klub St. Pauli zase na podporu uprchlíků uspořádal charitativní přátelské utkání s Borussií Dortmund.

Nejde přitom jen o německé fotbalové prostředí, Real Madrid, stejně jako Bayern, věnoval milion eur na projekty ve Španělsku na podporu uprchlíků, AS Řím zase vydražil dresy svých hvězd a výtěžek rovněž věnoval na pomoc utečencům. Prezident FC Porto Pinto da Costa zase přiměl evropskou fotbalovou federaci UEFA k tomu, aby všech 80 klubů v Lize mistrů a Evropské lize věnovalo na pomoc uprchlíkům jedno euro z prodaných vstupenek na úvodní kola evropských pohárů. Aktivitu klubů a hráčů po celém světě na pomoc uprchlíkům pak sdružuje twitterový hashtag #FootballCares.

Je přitom velmi nezvyklé, aby fotbal, potažmo sport, reagoval tak razantně a jednomyslně v natolik ožehavé společenské otázce. Kluby a sportovní instituce se v posledních letech snaží odpolitizovat, čímž se v důsledku de facto oprošťují od své identity, ať už je jakkoliv pozitivní, či negativní. Klubové sady „hodnot“ jsou přitom často natolik nicneříkající a paušální, že připomínají spíše četbu horoskopu.

03466930.jpeg

Pro kluby je pak požehnáním, když si hráče mohou vychovat do podoby bezproblémových voskových figurín, které dvakrát za týden vyběhnou na trávník, účastní se sponzorských akcí a nevytváří negativní publicitu. Hráči jsou tak na mediálních trénincích neustále nabádáni k tomu, aby neříkali nic kontroverzního, vzhledem k bublině fotbalových akademií, kde působí během svých formativních let, by k tomu ale zřejmě stejně nedošlo. Osobnosti jako zarytý demokrat a socialista Sócrates či sedmdesátkový maoista Paul Breitner by dnes už z uzavřených inkubátorů na fotbalové talenty vzešly jen velmi těžko.

Paradoxní je, že právě odchovanec elitní francouzské akademie Clairefontaine a v očích části fotbalové veřejnosti symbol zpovykanosti dnešní fotbalové generace Samir Nasri byl jediným aktivním světoznámým fotbalistou, který se kriticky vyjádřil na adresu FIFA. Přístup profesionálních fotbalistů nicméně vystihuje spíše podrážděný rozhovor Cristiana Ronalda. Držitel Zlatého míče nedávno pro CNN uvedl, že jej skandál okolo FIFA – kulantně řečeno – vůbec nezajímá, a okruh zájmů vytyčil kromě jiného na ženy, boty, tašky, šperky či účesy.

Hráči, kluby i fotbalové asociace přitom společně vedou iniciativy, jež lze bezesporu označit za politické. Vedle rozsáhlého portfolia charit vede UEFA s dalšími fotbalovými svazy dlouhodobou marketingovou kampaň proti rasismu, byť tresty za samotné rasistické projevy na hřištích i v hledišti jsou stále velmi mírné. Řada anglických klubů se také v minulých letech připojila ke kampani Rainbow Laces proti homofobii. Fotbalové prostředí ale bere tyto iniciativy spíše jako univerzální projevy solidarity, s nimiž se podle něj nesluší nesouhlasit.

Stejně lze označit i současné tažení na podporu uprchlíků. Zdali je takový přístup funkční i pro východoevropské prostředí, zatím není příliš jasné. V českém fotbale doposud žádný klub nevystoupil na podporu uprchlíků, naopak část fanoušků Plzně, Jablonce i Ostravy se vyslovila ve výrazně protiimigrantském duchu. K iniciativě pro přijetí utečenců se připojila pouze sekce příznivců Bohemians 1905 Barflies United. Jako gesto a signál má ale iniciativa evropského fotbalu bezesporu velký dopad a může rozšířit konsenzus, že s lidmi v existenční nouzi je normální mít elementární soucit, když už nic jiného.

Komentáře v rubrice Prolomit vlny vyjadřují názory autora/autorky.

autor: Martin Vait
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.