Prolomit vlny: Fuck off xenofobie, PSH hlasují proti nenávisti v novém tracku

29. červen 2016

Když PSH vpodvečer zveřejnili nový videoklip k tracku Fuck Off, mohli jsme v komentářích na YouTube sledovat, jak se v reálném čase mezi fanoušky rýsuje zřetelně viditelná dělicí čára. Podobně jako v nedávném oficiálním vyjádření labelu BiggBoss se rappeři tvrdě postavili proti všem formám xenofobie a nenávisti šířené veřejným prostorem. Dnes jsou právě takové hlasy potřebné.

Je to už 15 let, co PSH vydali desku Repertoár. Tehdy jsem ještě přijímal novou hudbu hlavně přes skejtová videa a stejně jako jsem odkoukával jednotlivé pohyby a triky od oblíbených skejťáků, mělo na mě vliv i to, co poslouchají. Track Hlasuju proti z Repertoáru jsem poprvé slyšel u Petra Horváta ve videu Praha 2001 natáčeném hlavně na Stalinu, které jsem měl jako mimopražský na pásce ohrané nastokrát. Později jsem začal sám jezdit na Stalina a několikrát zažil, jak se ke kyvadlu od fotbalového stadionu ženou skupinky nácků, někdy s tyčemi a někdy jen tak. Taková byla doba. Náckové byli ale téměř vždycky rozpoznatelní už z dálky.

Přeženu to. Dnes si nemůžete být jistí, jestli ten, co s vámi bral schody ze Stalina po třech na cestě k tramvajím, nebude věřit tendenčnímu zpravodajství, konspiračním teoriím a nebude stát na demonstracích v davu se vztyčenými šibenicemi. Taková je doba teď. Po Praze se prohání skupinky maskovaných útočníků, sprejují po zdech hákové kříže nebo prohazují okny žižkovské Kliniky cihly, protože pomáhá uprchlíkům. Na podobných místech v malých městech pak nechávají anonymové místo teplého oblečení detergenty a zkvašené víno. Komerční televize Prima pak přispívá k šíření nenávisti vydáním interního prohlášení, že se o uprchlících má referovat jako o hrozbě.

„Xenofobie, fuck off harpie, rasisti, co to je?“ rapuje ve videoklipu Fuck Off Vladimir 518, též hlavní tvář labelu BiggBoss stojícího za oficiálním prohlášením. Přesně jednu a půl dekády od chvíle, kdy hlasoval proti. PSH, kteří už kdysi v tracích nabízeli náckům leda facku, jsou tak jedněmi z mála, kdo vystoupili z mlčení. Vedle blackmetalové kompilace Jdi a dívej se, která střílí především dovnitř uzavřené scény, ani PSH „nechtějí být součástí slepé a stupidní nenávisti“, jak se píše v bookletu kompilačky. A podobně jako rapperu Smackovi jim nevadí, že za necelých pět minut odradí zástupy fanoušků. „Banda poblázněnejch levičáků“, „Nepodporuju tenhle názor a postoj PSH i BiggBossu!!!“ – to jsou ty z umírněnějších komentářů na YouTube, u nichž je těžké rozeznat, kdo je troll a kdo ne.

O kousek dál je v novém tracku, kterému kromě dělání ramen neschází ani racionální argumentace, od Vladimira 518 slyšet: „Nazi je mainstream.“ Přesně tam se PSH pohybují, a když řeknou názor takhle nahlas, bude slyšet. Je pak úplně jedno, se kterými sponzory skupina spolupracuje nebo jestli se někomu nelíbí auto-tune v refrénu, jak někdo několikrát zmiňoval na síti. Nepůjde o přesvědčování přesvědčených nebo střelbu jenom do vlastních řad, byť je dobrou zprávou, že česká rapová scéna zůstává antifašistická. PSH, kteří taky kdysi hráli na antifašistickém festivalu May Day, si sice upevní pozici, ukážou prostředníček části publika, třeba neochotné k diskuzi, ale vůbec nejvíc mohou zapůsobit na ty nejmladší, co se teprve hledají. Kdyby selhaly některé sdělovací prostředky a třeba i nejbližší okolí, pořád tu budou jejich hrdinové, kteří hlasují proti xenofobii dnes jako kdysi.

autor: Miloš Hroch
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.