Prolomit vlny: Kam kráčíš, etnologie?

9. červen 2016

Média přinesla nedávno zprávu, že část vědecké obce nesouhlasí se jmenováním docenta Marka Jakoubka novým ředitelem etnologického ústavu Univerzity Karlovy. Za zdánlivě marginální změnou na postu vedoucího pražské etnologie se skrývá letitý spor o přístup většinové společnosti k romské menšině. Ale nejen to.

Celou „kauzu“ rozpoutala vyjádření prezidentky Evropské akademické sítě romistiky Eleny Marushiakové a zástupců Ústavu etnologie Slovenské akademie věd, kteří nesouhlasí s Jakoubkovým jmenováním s odkazem na metodologické a etické nedostatky jeho prací. Z jejich úst ale zazněla i ostřejší slova, označující Jakoubka za inspirátora extremistických stran. O čem tato stanoviska vypovídají?

Předně o tom, že romská problematika v českém a slovenském prostředí byla, je a bude tématem z nejcitlivějších. Ačkoliv se Marek Jakoubek dnes ve svých pracích Romy už skoro nezabývá, v povědomí odborné i laické veřejnosti zůstává hlavně zastáncem teze o neexistenci romského etnika, kterou poprvé vyslovil zhruba před čtrnácti lety. Sociální vyloučení Romů podle něj není v jádru problémem romského etnika, ale souvisí s kulturou chudoby. Spolu s dalšími kulturními antropology z plzeňské univerzity si tímto názorem vysloužil vlnu kritiky především ze strany romistů. Odmítl totiž podporovat jejich projekt romského emancipačně národního hnutí, čímž nepřímo podpořil politiku asimilace, kterou dnes zastává např. nezisková organizace Člověk v tísni.

Zmíněná nařčení z podněcování extremismu ale vypovídají i o tom, že se v Česku a na Slovensku nevede o obou dvou nastíněných přístupech dostatečná veřejná diskuse. Jinak by k podobným zkreslením nemohlo docházet. Můžeme Jakoubka kritizovat za přehnaný konstruktivismus, tak trochu o Romech bez Romů, nebo za nedůslednost v terénních výzkumech, ale těžko ho osočovat z protiromského rasismu. Podobná očerňující kampaň spíše poukazuje na to, že v celé záležitosti jde o víc než jen o vědeckou polemiku. Romové přitom v této mocenské hře hrají veskrze zástupnou roli.

03234932.png

Napadnutí Jakoubkovy profesní zdatnosti přinejmenším jeden efekt má: odvádí pozornost od dění na Ústavu etnologie. Z vlastní zkušenosti studenta tamního ústavu vím, že přinejmenším do roku 2011 to bylo pracoviště uzavřené samo do sebe, jakýsi přísně střežený skanzen uprostřed měnícího se světa. V této souvislosti tedy jmenování Jakoubka novým ředitelem dává smysl. Přichází v něm člověk, který drží prst na tepu doby. Zda příliš křečovitě, o tom se nejspíš povedou diskuse i nadále. Pokud budou věcné, jedině dobře. Bude to znamenat, že pražská etnologie ožívá.

autor: Tomáš Dufka
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.