Prolomit vlny: Pod jednou vlajkou

15. srpen 2013

Jak vnímají Romové, když jim neonacisté mávají do tváře českou, tedy i jejich vlajkou? Do jaké míry se cítí být součástí tohoto národa? Provokativní projekt Výběrové řízení na česko-romskou vlajku klade nepříjemné otázky. Další ale sám vzbuzuje.

Umělecký projekt Výběrové řízení na česko-romskou vlajku, který je v současnosti k vidění v pražské nástěnné galerii Artwall, vzbudil docela rozruch. Že dílo slovenského umělce Tomáše Rafy hne žlučí nacionalistům a protiromsky naladěným Čechům, se dalo očekávat. Vandasovci samozřejmě protestovali na slovenské ambasádě (ještě aby nám tak foukal do polívky cizák!) a na organizátory výstavy podali trestní oznámení pro údajné hanobení státních symbolů.

Rafu, který téma rasismu ve společnosti dlouhodobě sleduje a který upozorňoval například na fenomén segregačních zdí na východním Slovensku, lze těžko podezřívat z toho, že by jeho záměrem bylo prostě vyhrocení už tak dost napjatého vztahu etnických Čechů k Romům. Ale bylo jeho provokující gesto, které rozmlžuje hranice mezi aktivismem a „čistým“ uměním, skutečně k něčemu dobré? Jeho přijetí není jednoznačné ani u majority, ani u samotné menšiny, za jejíž zájmy se staví, a dokonce ani na umělecké scéně.

Na serveru Artalk se na toto téma nedávno rozpoutala nedlouhá, ale zajímavá diskuze. Výtvarník Pavel Sterec v ní Rafovo dílo označuje za prázdný a kontraproduktivní aktivismus, kterému záleží spíš na mediálním ohlasu. Na základě kurátorského textu vyčítá autorovi absenci konkrétního názoru, se kterou takto razantně vstoupil do veřejné debaty. A v neposlední řadě vyjadřuje obavu z toho, že neblahé následky tohoto projektu ponesou sami čeští Romové.

02945903.jpeg

V následné odpovědi kurátoři obhajují záměrnou ambivalenci Rafova díla, které podle nich získává jednoznačný význam až v kontextu jeho předchozích prací. Odmítají, že by byl jen povrchním hráčem s mediálním obrazem Romů nebo naopak naivním snílkem, který neví, co činí. Připomínají účast zástupců romské komunity a aktivistů v roli porotců výběrového řízení. Do debaty zajímavě vstupuje i postoj výtvarnice s romskými kořeny Ladislavy Gažiové, která naopak být členkou poroty z několika důvodů odmítla. Autor a kurátoři nakonec odjeli do Krupky věc prodiskutovat přímo s tamními romskými aktivisty, další setkání se prý chystají.

Polemika je to vcelku podnětná a doporučuju vám si přečíst argumenty všech stran. Mezitím se posledním (a tím nejmíň přínosným) příspěvkem do ní bohužel stal útok anonymního vandala, který v noci na pondělí návrhy vystavené na Letné poničil barvou. Taky názor.

autor: Robert Candra
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.