Prolomit vlny: Proč je FIFA záporák? MS je jen špička ledovce

12. červen 2014

Když arabský Katar v roce 2011 pořádal fotbalový Asijský pohár, měla tahle akce nejnižší návštěvnost za celou dekádu. Není se čemu divit – v Kataru žijí necelé dva miliony lidí a přes léto se teplota na stadionech, které jsou vesměs zasazené doprostřed vyprahlých pouští, velmi snadno vyšplhá přes padesát stupňů Celsia. Ze západní pozice bychom mohli tenhle pořadatelský výbuch klidně odmávat, kdyby ovšem pouhý rok před ním nedošlo ke kontroverznímu rozhodnutí – FIFA přiřkla Kataru jako prvnímu arabskému státu pořadatelství mistrovství světa. Největší sportovní akci na světě má arabská zemička organizovat v roce 2022.

Ani v jednom bodě tohle rozhodnutí nedává smysl. Intenzitu zmíněného pekelného horka, při kterém není radno ani vycházet na ulici, si FIFA nejspíš uvědomila o něco později a absurdně navrhla, aby se přerušily všechny národní ligy a šampionát se místo v létě odehrál v zimě. Katarská strana poté všechny ujistila, že komfort hráčů i fanoušků zajistí složitý systém klimatizací, které budou ochlazovat nejenom hřiště, ale i hlediště. Fanoušci tedy teoreticky mohou být v pohodlí – ovšem jenom někteří. Problém totiž mohou mít homosexuálové, protože v Kataru je homosexualita ilegální. Po svém se s tímhle zádrhelem vyrovnal prezident FIFA Sepp Blatter, který LGBT fanouškům lakonicky vzkázal, že se prostě v Kataru vyhnou sexu a všechno bude v pořádku. Ještě o něco hůř než s homosexuály zachází Katar s tisícovkami dělníků, kteří se podílejí na masivní výstavbě infrastruktury a kterým podle deníku The Guardian jejich zaměstnavatelé nevyplácejí včas mzdu, a navíc jim zadržují cestovní pasy.

Spíš než dělníky tedy pracovníci připomínají novodobé otroky, kteří nemají jinou možnost než stavět tak dlouho, dokud je zaměstnavatel nepropustí. S otroky navíc katarské dělníky, většinou migranty z Indie, Nepálu nebo Srí Lanky, spojuje ještě jeden mrazivý fakt – během výstavby stadionů nebo hotelů už stovky z nich zahynuly. Rozumně uvažující člověk musí z předešlých indicií okamžitě dojít k závěru, že volba pořadatele mistrovství byla podplacená – nic konkrétního se sice ještě neprokázalo, šetření už ale probíhají. Vzhledem k tomu, že je FIFA korupčními skandály proslulá a že má jako nevýdělečná organizace na svém kontě víc než miliardu dolarů jako „rezervu“, je nejspíš jasné, proč je pro většinu fanoušků ekvivalentem zločinecké organizace. Jednoduše řečeno bere fotbal lidem a dělá si z něj mafiánskou hračku.

autor: Jiří Špičák
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.