Radio Wave proti rasismu

12. červenec 2013

Připravili jsme diskuse a reportáže o rasismu v české společnosti. Se zástupci neziskových organizací jsme proberali příčiny aktuálních protiromských demonstrací a zjišťovali jsme, co vlastně stojí za celospolečenskou nesnášenlivostí.

A protože je Radio Wave bezprostředně spojeno s uměleckou scénou, podívali jsme se také na kulturní protirasistický aktivismus s důrazem na hudbu a film.

PONDĚLÍ: Rasismus v médiích
Do jaké míry se na čím dál viditelnějším rasismu, zejména anticiganismu většinové české společnosti podílejí média? Způsob referování o událostech týkajících se Romů, nedostatečné ověřování informací vedoucí k nešťastným „kachnám“ typu údajné krádeže pokladníka romské strany, ale i subtilnější jevy typu volby titulků, používání formule „nepřizpůsobiví“ nebo „romský agresor“ apod. - to jsou témata, o kterých jsme mluvili v rámci Týdne proti rasismu s publicistou Františkem Kostlánem z o. s. Romea a s komentátorem serveru Týden.cz Martinem Hekrdlou. Začínáme po 15. hodině v On Air vysílání.

ÚTERÝ: Sociálně vyloučené lokality, protiromské demonstrace, vzdělávání
Za poslední rok vyrazily do ulic českých měst a obcí stovky naštvaných občanů demonstrovat proti soužití s romskou komunitou. Jaké jsou příčiny protiromských demonstrací a dalo se eskalaci napětí a celospolečenské nesnášenlivosti zabránit? Jak se žije v lokalitách spojených s nálepkou sociálního vyloučení? Proč je tak těžké tam něco změnit a kde hledat naději? O tom všem s vládní zmocněnkyní pro lidská práva Monikou Šimůnkovou, zástupkyní koalice Společně do školy Ivetou Němečkovou a Petrou Klingerovou z organizace Člověk.

STŘEDA: Kulturní aktivismus proti rasismu
Kreativitou proti xenofobii. Hudebníci, filmaři, umělci a hlavně publikum proti rasismu, nenávisti a předsudkům. Pěkná představa, ale funguje to tak v současném textu? Rozhovor Pavla Klusáka s Bonusem, Mariposou Čonkovou a Přemyslem Martinkem ze společnosti Artcam.

ČTVRTEK: Instituce / neziskovky bojující proti rasismu
Jakými prostředky bojují neziskové organizace proti rasismu? Jaký vliv mají na případná rozhodnutí veřejných činitelů? O tom jsme si povídali se zástupcem o. s. Romea Zdeňkem Ryšavým a Klárou Kalibovou z organizace In IUSTITIA, která se zabývá násilím z nenávisti.

autor: Radio Wave
Spustit audio