Zmizelé ulice, zmizelí sousedé v nezmizelém Universu

2. červen 2010

Universum bylo poslední květnový pátek rozděleno na část zpravodajskou a tematickou. V první se Pavel Cyprich věnoval např. událostem na zlínské Univerzitě Tomáše Bati nebo počtu vysokoškoláků, kteří musejí za své studium platit. Zbytek pořadu byl věnován jihlavskému projektu Zmizelé ulice, zmizelí sousedé. Více si o něm poslechněte v záznamu pořadu.

Po delší odmlce opět fungující zpravodajská část se v pátek věnovala odvolání rektora Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně Ignáce Hozy. Řeč byla také o počtu českých vysokoškoláků, kteří musejí za své studium platit, protože překročili standardní délku studia nebo přesáhli věk 26 let, a závěrečná zpráva byla ze soudku státních maturit, jejichž spuštění se dočkáme už v příštím roce.

Hlavním tématem posledního květnového Universa byl jihlavský projekt Zmizelé ulice, zmizelí sousedé. Ten se věnuje osudům Židů na Jihlavsku a vychází ze spolupráce Českého rozhlasu Jihlava, Vysoké školy polytechnické v Jihlavě a pana Ladislava Vilímka, někdejšího archiváře města, který se židovskou tematikou zabývá. O vzniku, podobě i průběhu projektu jsem si povídal s jeho autorem, šéfredaktorem Českého rozhlasu Region se sídlem v Jihlavě Petrem Hladíkem.

Druhým zpovídaným se stal sám pan Vilímek, na jehož znalostech a poznatcích projekt Zmizelé ulice, zmizelí sousedé staví.

Finální podobu obsahu projektu mají ovšem na starosti studenti jihlavské vysoké školy. Se dvěma z nich jsem si o náplni jejich práce povídal.

PODÍVEJTE SE: na video z projektu Zmizelé ulice, zmizelí sousedé



autor: Pavel Cyprich
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.