Rock for ČVUT a školné jako témata posledního Universa

28. červen 2010

Poslední Universum školního roku 2009/2010 se věnovalo prázdninově odlehčenému Rock for ČVUT, o kterém do studia přišla popovídat Alex Hroncová, a vážněji naladěnému tématu diskutovaného školného. O tom se Pavel Cyprich bavil s Janem Vitulou, jedním z vyjednavačů o podobě případné koaliční vlády.

Prvním hostem páteční dávky studentských informací byla marketingová specialistka ČVUT Alex Hroncová. Tématem byla na tento víkend chystaná akce Rock for ČVUT, která dovolí návštěvníkům festivalu Rock for People podívat se a vyzkoušet si mnohé z patentů, vynálezů a technologických hraček vzešlých z akademické půdy pražské techniky. Podle Alex bude na místě k odpočinku např. 3D televize, staré i nové konzolové hry, mluvící a chodící robot Asterix. Více v záznamu rozhovoru.


Druhým tématem Universa bylo školné. Díky jednáním o podobě budoucí koaliční vlády se školné stalo jedním z prvních témat, která se k veřejnosti dostala. O jeho podobě, výši a hlavně důvodech, které vedou k jeho zavedení, si Pavel Cyprich povídal s jedním z vyjednavačů o podobě případné vlády za stranu TOP 09 Janem Vitulou. Tématem rozhovoru byly také důvody, proč je školné jedním z prvních témat vyjednávání, když se akademici i odborníci v posledních letech shodují na potřebě výrazné reformy terciárního vzdělávání, nikoli na nutnosti zavádět školné.

autor: Pavel Cyprich
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.