Výstava o genocidě českých protektorátních Židů v běloruských lágrech

12. srpen 2010

Výpovědi obětí a pachatelů židovské genocidy konfrontuje aktuální výstava v Galerii Roberta Guttmana. V malém výstavním prostoru v zadní části pražské Španělské Synagogy jsou shromážděné dokumentární fotografie a doložená svědectví o vyhlazování českých protektorátních židů v Běloruských lágrech v letech 1941 – 1942.

Výstava s názvem Od té doby věřím na osud... provádí životem a smrtí v táborech, ze kterých se vrátilo minimum přeživších.
Poslechněte si rozhovor s kurátorkou Janou Šplíchalovou

POSLECHNĚTE SI TAKÉ: Rozhovor o dokumentu zapomenuté transporty

Dějiny šoa českých a moravských Židů bývají většinou spojované s ghettem v Terezíně a s koncentračním táborem Osvětim-Birkenau. Deportace vězňů do ghett a táborů v Pobaltí, v Polsku a Bělorusku zůstávají často stranou zájmu. Přitom právě do těchto míst byla během jediného roku násilně odvezena více než polovina všech českých a moravských Židů. 48 991 jich bylo zavražděno, přežilo 549.

00541098.jpeg

Na jejich osudy se zaměřil cyklus Židovského muzea v Praze s názvem Od té doby věřím na osud…, jehož třetí a závěrečnou částí je aktuální instalace Transporty protektorátních Židů do Běloruska v letech 1941–1942. Výstavu můžete navštívit do 30. ledna 2011. V plánu je mimo jiné i doprovodné promítání dokumentu Zapomenuté transporty.
Podrobnějsí informace o doprovodném programu najdete na stránkách Židovského muzea.

autoři: nikamay , Press kit
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.