Universum „kecalo“ také o financování vysokých škol

21. září 2010

Tématem páteční studentské chvilky Radia Wave se stala mládežnická iniciativa Kecejme do toho! – Strukturovaný dialog mládeže a řeč byla také o financování českých veřejných vysokých škol, které by měly v příštím roce přijít až o desetinu svých příjmů.

Kecejme do toho! Tak zní jméno mládežnické iniciativy, která si klade za cíl nechat veřejně zaznít názory mladé generace na otázky, které se jí bezprostředně týkají. Parta zaštítěná Českou radou dětí a mládeže tak chce nechat mladé diskutovat například o reformě vysokých škol, státních maturitách, legalizaci marihuany i dalších tématech a výsledky diskuse prezentovat konkrétním složkám výkonné moci. Že mladí nemají názor, neumějí ho vyjádřit nebo je nikdo nebude poslouchat? Opak je pravdou, jak v rozhovoru o projektu zmiňují Jana Votavová a Jirka Let, zástupci týmového vedení iniciativy, se kterými si povídal Pavel Cyprich.

Druhým tématem Universa se stalo financování veřejných vysokých škol, které mají v příštím roce přijít téměř o 2,3 miliardy korun ze státního rozpočtu. Pro některé univerzity by tento stav mohl být až téměř likvidační, jak uvádí prof. Petr Fiala, rektor Masarykovy univerzity v Brně a předseda České konference rektorů. Více se o tématu dozvíte v záznamu.

Přečtěte si víc, jak o financování vysokých škol, tak o iniciativě Kecejme do toho!

autor: Pavel Cyprich
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.