Shooting Fashion Stars: Mirka Talavašková

5. říjen 2010

Každoročně se v rámci světových filmových festivalů představí desítky mladých talentovaných herců v rámci hledání příštích filmových hvězd neboli „Shooting Stars“. Stejně jako mladí herci i módní návrháři čekají na příležitost ukázat světu svůj talent a schopnosti. A právě proto vznikl v Praze v roce 2003 projekt Shooting Fashion Stars, který každoročně představuje limitovaný počet mladých talentovaných designérů.

Letos vybrala odborná porota čtyři návrháře, kteří představí svou tvorbu 20. října na slavnostním večeru v DOXu. Na Radiu Wave vás se všemi postupně seznámíme, první je na řadě Mirka Talavašková.

Tvorbu návrhářky Mirky Talavaškové je možné vnímat v kontextu tří základních souvislostí. Tou první je rodinná řemeslná tradice. Dodnes své kolekce i zakázkovou výrobu zhotovuje zčásti v rodinném ateliéru v Rychnově nad Kněžnou. Druhá vlivná linie souvisí s generací, se kterou Mirka studovala na pražské VŠUP. Patří k ní jména jako Martin Havel, Zdeňka Imreczeová, Sistersconspiracy nebo další letošní Shooting Fashion Star Zuzana Sedmidubská. Třetí konturou tvorby Mirky Talavaškové je lehkost a elegance příznačná pro francouzskou módu, kterou Mirka vstřebala na studijních a pracovních stážích v Paříži.

Kolekce Yunnan, se kterou byla Mirka Talavašková zvolená jednou ze čtyř letošních SFS, je její letošní diplomovou prací v ateliéru Módní tvorba pod vedením akademického malíře Josefa Ťapťucha. Kolekce je inspirovaná etnicky pestrým čínským regionem Yunnan. Na první pohled na ní zaujme čistota stylu, který přitom vznikl jako kombinace mnoha různorodých vlivů. Mirka vydestilovala barevnou yunannskou exotiku a nalila ji do formy elegantní sklenky pařížského městského stylu. Právě v Paříži, kde studovala na École Supérieure des Arts Apliqués Duperré Paris v Atelieru du Sartel, se Mirka Talavašková setkala s knihou, která jí otevřela cestu k vizuální kultuře Yunnanu a inspirovala ji pro tuto kolekci.
Poslechněte si rozhovor uvnitř příspěvku.

02155975.png

Podobně jako kolekce Metro Quadrato, se kterou Mirka Talavašková získala v roce 2008 titul Top Styl Designer, se řada Yunnan skládá z šatů, sukní, košil, kalhot a kabátů. Na klauzurách diplomových prací byla navíc doplněná výraznými jednoduchými šperky od spolužáka Martina Vernera. S kolekcí Metro Quadrato, která byla založená na hře s čtvercovým tvarem látky a doplněná šperky Kateřiny Řezáčové, spojuje Yunnan pro Mirku příznačná láska ke geometrickým tvarům. Jasné přímé linie přitom nebudí dojem strohé přísnosti, ale elegantní osvícené racionality.

Více se o Mirce Talavaškové dozvíte na stránkách volného návrhářského kolektivu Fashiondesigners. Naživo se aktuální kolekce Yunnan předvede na slavnostním večeru Shooting Fashion Stars v DOXu ve středu 20. října.

autor: nikamay
Spustit audio

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.