Kam vedou letošní Industriální stopy

14. leden 2011

V roce 2011 proběhne už šesté Bienále Industriální stopy, které se zaměřuje na architektonické památníky průmyslové revoluce. Jinými slovy: na nejrůznější továrny, pivovary, mlýny, vodojemy, mosty nebo třeba nádraží. Letošní ročník, který vyvrcholí tradičně v říjnu, startuje už teď - a pozve vás na něj Robert Candra.

Industriální stopy se letos budou ještě víc soustředit na možnosti nového využití průmyslového dědictví. „Architektura konverzí - balancování mezi záchranou, tvůrčí intervencí a destrukcí", tak se bude jmenovat i hlavní říjnová konference, která představí vybrané příklady nového využití historických průmyslových objektů a upozorní na současné evropské trendy v této oblasti.

Tématem prvního setkání v Kostelci nad Černými lesy 14. ledna je Co jsme si zbořili, 18. února naváže Co se podařilo revitalizovat a cyklus uzavře 18. března den zaměřený na technické památky Podlipanska. Industriální stopy jsou ovšem souborem desítek odborných sympozií, konferencí, společenských večerů, ale i výstavních a divadelních akcí. V průběhu roku pak Industriální stopy povedou kromě Prahy i do Kladna, Plzně, Ostravy, Liberce.

Uvnitř pozvánky si poslechněte rozhovor s Benjaminem Fragnerem z Výzkumného centra průmyslového dědictví při ČVUT, které je jedním ze zakladatelů a pořadatelů Industriálních stop.

autor: Robert Candra
Spustit audio