Industriální dědictví u nás

8. červen 2011

O šestém ročníku Bienále Industriální stopy, který probíhá už od ledna a potrvá prakticky do konce roku, už jsme vás ve vysílání Radia Wave informovali. Aktuální tiskovou konferenci tedy redaktor Robert Candra využil spíš k tomu, aby se přítomných odborníků zeptal na stav památkové péče v oblasti industriálních památek.

Zdá se, že zájem o industriální architektonické dědictví, na které je Česko poměrně bohaté, projevuje čím dál větší počet lidí. Předchozích pět ročníků Bienále Industriální stopy přitáhlo podle pořadatelů na sto tisíc návštěvníků. Změnil se tedy nějak za poslední roky i postoj odborné veřejnosti a příslušných úřadů k této důležité složce našeho kulturního bohatství? Podle architektky Evy Dvořákové z Národního památkového ústavu určitě ano.
Poslechněte si rozhovor s ní, se zástupcem společnosti Vítkovice a. s. Rodanem Broskevičem a popularizátorem fabrik a komínů Martinem Vonkou uvnitř příspěvku!

Optimistický pohled na tuto oblast v současnosti poskytuje Ostrava, kde dochází k rozsáhlé revitalizaci Vítkovického areálu.
Stranou pozornosti ale často zůstávají mnohem menší, a přece cenné památky - jako třeba staré tovární komíny. Jedním ze závěrečných bodů letošního programu Industriálních stop bude konference s názvem Mezi nebem a zemí aneb Komíny - symbol konce industriální éry?

02357252.jpeg

Tyto a další podněty přinášejí letošní Industriální stopy. Sledujte kalendář akcí na stránkách industrialnistopy.cz.

autor: Robert Candra
Spustit audio

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.