Čeští Indiáni podpořili kanadské bratry

22. leden 2013

Několik desítek účastníků a účastnic včera podpořilo celosvětový protest „Idle No More“. Před kanadskou ambasádou vyjádřili svůj nesouhlas s novým zákonem, který by mohl umožnit komerční využití půdy v kanadských indiánských rezervacích. Poklidný happening se nesl v duchu indiánských tradic.

Klasickou demonstraci připomínalo před kanadskou ambasádou v Praze snad jen přečtení otevřeného dopisu a jeho následné podepisování. Organizátoři českého happeningu se rozhodli vyjádřit podporu původním kanadským obyvatelům stejně tak, jako je tomu na celém světě, tedy po indiánsku, říká Dušan Hanák.

My jsme to pojali ve stejném stylu, protože mezi námi je spousta lidí, kteří se indiánskou kulturou zabývají dlouhá léta. Zpíváme písně k „round dance“, kruhovému tanci, kdy lidé mohou v kruhu tančit, drží se za ruce a dávají najevo radost z pospolitosti, sounáležitosti, radost ze života.“

A právě radost ze života se může původním obyvatelům žijícím v kanadských rezervacích velmi rychle vytratit. Celosvětové demonstrace na jejich podporu vyvolalo prosincové schválení nové legislativy. Tou kanadská vláda upravuje takzvaný Indian Act, tedy prastará práva kanadských Indiánů na jejich zem.

Antropolog Jakub Hutera vysvětluje: „Kanadská vláda premiéra Harpera prosazuje legislativu, která bude jednak radikálně upravovat tento zákon a zároveň bude reinterpretovat platné smlouvy pro první národy, kterých je oficiálně uznaných několik set v celé Kanadě.“

Balíček zákonů, který přijala kanadská vláda, zároveň zmobilizoval indiánské hnutí „Idle No More“ - v překladu „Nebuďme už nečinní“. Jde o lidové hnutí, které se organizuje velmi spontánně a nezávisle na lokálních kmenových vládách a podobně jako například hnutí Occupy ho tvoří hlavně mladí lidé.

autor: Susana
Spustit audio