Formule Student na českých silnicích

27. říjen 2011

Odtahovka odjíždí s autem posledního nešťastníka, který přehlédnul dočasný zákaz stání. Ulice Technická zeje za červeno-bílými výstražnými páskami prázdnotou. Pro obyčejná vozidla tady dneska není prostor, silnice je vyhrazena závodním speciálům.

Zvuk, který slyšíte, patří jedné ze dvou studentských formulí, které jsou prezentovány veřejnosti. Ten hlasitější patří monopostu s klasickým benzinovým motorem. Dvě stě dvacet kilo vážící monopost s karbonovou šasi táhne vpřed 80koňový čtyřválec, který formuli s řidičem vystřelí z nuly na stovku za bezmála 4 sekundy. Jen pro srovnání, Ferrari 430 to zvládne za stejnou dobu, Maserati GrandTurismo je ještě o sekundu pomalejší. Jen maximální rychlost formule je omezena na 160 kilometrů v hodině.

Premiéru si v úterý před ČVUT odbyla také formule s elektrickým pohonem. Na rozdíl od týmu se spalovacím motorem tu elektrickou dalo dohromady jen 12 studentů. Ještě jeden zásadní rozdíl tu je. I přes svoji dynamickou oranžovou barvu se zdá byt elektroformule pomalejší. I když tenhle monopost jezdí na baterky, výkon je stejný. Je to ale jen zdání. Na rozdíl od svého kouřivého bráchy totiž nevydává hluk, že je nastartovaná, poznáte pouze podle zapnutého červeného bezpečnostního majáčku.

02470130.jpeg

Možná si říkáte, že si kluci vyrobili hračky, je hezké, ale co s tím? Cílem je mezinárodní soutěž Formule Student, kde nejde jen o to jezdit jako Sebastian Vettel, ale ukázat, že návrh, konstrukce, rozpočet a samozřejmě i jízdní vlastnosti auta jsou životaschopné, jedinečné a efektivní. Jak vysvětluje garant projektu doktor Tichánek, kluci loni ukázali, že výraznou většinu kritérií zvládají v konkurenci stovek týmů světa téměř na jedničku, na závodech na Circuit de Catalunya skončil tým CTU CarTech druhý.

02470133.jpeg

Letos se tým CTU CarTech chystá minimálně na tři závody. Pokud jim to dovolí rozpočet, který vedle školy z velké části zajišťuje soukromý sektor. Loni náklady na vývoj i provoz týmu dosáhly téměř dvou milionů korun.

Pokud vás tohle vskutku jedinečné téma zaujalo, laďte Radio Wave 28. října v 9 večer, kdy bude zástupce studentského týmu CTU Cartech hostem pořadu Universum.

autor: Pavel Cyprich
Spustit audio