Jak Praha pomáhá mrznoucím bezdomovcům

9. únor 2012

Mrazy nám začínají komplikovat život. Nejvíce pod kůži však lezou lidem, kteří nemají střechu nad hlavou.

Teploty už druhým týdnem klesají hluboko pod nulu. Tuhý mráz pociťují všichni, ale zřejmě nejhůře jsou na tom lidé bez střechy nad hlavou. V Praze již bylo postaveno několik nouzových vyhřívaných stanů, které jsou bezdomovcům zdarma k dispozici od osmé hodiny večerní do sedmé hodiny ráno. Například na Rohanském ostrově blízko stanice metra Invalidovna vyrostly během týdne již tři stany s kapacitou zhruba 140 míst. Celou akci zajišťuje pražské Centrum sociálních služeb ve spolupráci s magistrátem a městskou policií.

Stany jsou vytápěny na teplotu kolem 16 stupňů Celsia. Převážná většina klientů jsou muži. Žen je minimálně, proto jsou stany společné. Podmínkou pro přijetí je, aby člověk nebyl nebezpečný sobě a svému okolí. Z toho vyplývá, že jsou sociální pracovníci v těchto dnech tolerantní i k mírně podnapilým klientům. „Jsou to většinou muži od 18 let až po staré občany. Pražané je mohou normálně přes den potkávat na ulici nebo spící v parcích. V noci by tito lidé zmrzli a pro ně jsou tedy určeny tyto stany. Bezdomovci, kteří se o sebe dokážou částečně postarat a mají u sebe alespoň malou hotovost, mohou být v azylových domech,“ řekla Radiu Wave Ludmila Tomešová z Centra sociálních služeb.

Jedním z dalších míst, kde mohou bezdomovci najít úkryt před tuhou zimou, je loď Hermes, zakotvená na levém břehu Vltavy pod Letnou. Ta pojme asi 250 osob. Loď je velmi slušně vybavena. Lidem bez domova je zde poskytnuto sociální zařízení, lékařská ošetřovna a psychologická nebo i právní poradna. Jedním z těch, kdo využil služeb na lodi Hermes, je čtyřicetiletý Tomáš Igari z Ostravy. Ten byl před sedmi lety propuštěn z Českých drah, od té doby hledá pořádnou práci a bydlí po ubytovnách. Na Hermesu je od loňského února. Loď se během mrazivých dnů změnila z noclehárny v denní centrum, to znamená, že zde mohou být bezdomovci celých 24 hodin. Tomáš Radiu Wave popsal, jak to na lodi funguje: „Samozřejmě se musí dodržovat řád, který předepisuje město. Normálně se platí 20 korun za nocleh. V těchto mrazivých dnech je to však zadarmo. K dispozici máme čaj a dostáváme i oblečení od lidí z venku. Já jsem tu velmi spokojený. S personálem vycházím velice dobře. Snažím se všelijak vypomáhat a nestěžuji si.“

02205274.jpeg

Centrum sociálních služeb eviduje v těchto dnech v Praze zhruba 700 míst pro lidi bez přístřešku. Na pomoci se také značnou mírou podílí Armáda spásy, Arcidiecézní charita a Naděje. V Praze však žije více než 4 000 bezdomovců, přímo na ulici jich je kolem 1 500. Mnoho osob tedy stále zůstává vystaveno přímému mrazu i v noci. Magistrát v těchto dnech zvažuje výstavbu dalších stanů.

autor: Martin Melichar
Spustit audio