Kulturfest: Zážitek bez drog

4. březen 2014

Radio Wave vás celé léto zvalo s festivalovým průvodcem na akce, které stojí za návštěvu. Mezi ně patří nepochybně i Kulturfest. Veřejnost se na něj ale běžně nedostane. Vstupenkou na největší kulturní událost v oboru drogových služeb v Česku je většinou kombinace pohnutého osudu, několikaleté závislosti na drogách, motivace k léčbě a pobytu v jedné z terapeutických komunit.

První setkání s letošním Kulturfestem mě čekalo už na dálnici cestou z Prahy. Trochu nestíhám. V dáli, v místech, kde tuším, že leží komunita Magdaléna, kde se to všechno koná, je na obzoru ohňostroj. Na černé obloze se pomalu rozprskávají světelné koule. Cítím radost a klid. Vybavuji si loňský rok, kdy jsem stála s klienty pod ohňostrojem a se zakloněnými hlavami jsme se na něj dívali. Někteří z nich, ač věkem rozhodně už dospělí, vykřikovali nadšením jako malé děti. Právě teď se tam možná odehrává něco podobného.

Kulturfest je tradiční akce, které se účastní většina terapeutických komunit u nás. V překladu to znamená, že se v areálu bývalé raketové základny v Mníšku pod Brdy na jeden víkend sejde odhadem asi 150 abstinujících „toxíků“. Letos tam bylo deset komunit z Česka a jedna ze Slovenska. Na pár hodin si všichni odpočinou od terapie a jdou hrát divadlo. Představení, která klienti hrají, jsou většinou autorská, případně jde o známější, nejčastěji pohádkové nebo cimrmanovské motivy, upravené ale do reality a kontextu drogové léčby.

Divadelní přehlídka je nesoutěžní. Odměnou je pro amatérské herce smích a potlesk přítomných diváků. V čem se naopak soutěží naprosto otevřeně, je fotbal. Má trochu menší hřiště, než je běžné, a v každém mančaftu kope jedna žena. Na postech rozhodčích se střídají fotbalově zdatní klienti. Do role trenérů se pak pasuje prakticky kdokoli. V jiné části areálu se zatím malují obrazy a sochají sochy. Ještě ten samý den se koná vernisáž, kde autoři svá díla představují.

02728682.jpeg

Kulturfest je taky o citech, ale hlavně o setkávání. I když tohle je možná to poslední místo, kde byste čekali, že potkáte své známé. „Potkala jsem tady kamaráda po šesti letech, bylo to hezký,“ říká Bára, klientka jedné z komunit. Jezdí sem ale i ti, kteří už mají léčbu za sebou. Třeba Ondřej. Léčbu dokončil v lednu, teď je na doléčováku, chodí do práce a abstinuje. „Je to takový docela příjemný přijet z venku a být v pohodě...“

Kulturfest je setkání, říká dramaterapeutka Václava Křesadlová. V pořádající terapeutické komunitě Magdaléna má na starosti právě divadlo. „Setkání komunit, ukázání, že je možné tvořit, že je možné se podělit o svoje myšlenky, o radost a že je možné se prostě setkat čistí a mít silné zážitky. Čistí – myšleno bez drog.“ Kulturfest je příležitost, říká terapeut Pavel Kalpakcis z terapeutické komunity Advaita. „Moc krásně to řekl na začátku jeden z terapeutů, který tady vítal klienty. Řekl něco v tom duchu, že léta většinou bořili a tady mají možnost a šanci začít znovu stavět.“

Možná tady nevznikají mistrovská díla. Možná jsou divadelní kusy místy spíše improvizací než dramatickým dílem. Možná řada z těch, co tu letos byli, se ke svému starému způsobu života ještě vrátí. V každém případě jim ale zůstane zážitek, na kterém můžou postavit svůj další pokus o abstinenci.

02728684.jpeg

Kulturfest je místem, kde se schází obdivuhodný počet těch, kteří si abstinenci zvolili jako svůj životní styl a přitom nerezignovali na to, kým doopravdy jsou. Na závěr si půjčím citát jednoho z klientů komunity Magdaléna: „Život je pohodička, když je člověk srdcem i duší pankáč!“

autor: Adéla Paulík Lichková
Spustit audio

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.