Nová budova ČVUT tématem Universa

1. březen 2011

Pražští architekti se konečně dočkali. Po dlouhých letech získala Fakulta architektury ČVUT reprezentativní prostory. Jejich tzv. Nová budova vyrostla v kampusu univerzity v pražských Dejvicích a minulé úterý byla slavnostně otevřena. Universum samozřejmě na podobné události nemohlo chybět.

Člověk si připadá jako v barokním kostele. Stojí maličký uprostřed atria a všude kolem něj se vypíná ohromná masa zdiva. Betonu v tomhle případě. Obklopuje a pojímá ho v ten moment jakási neuchopitelná síla a moc, která prostupuje monumentální stavbou. Jako božské oko potom působí prosklená střecha. Co pán říká? Uč se! Pravděpodobně. A profesorka Šrámková je s ním zajedno, podle podobného principu totiž stavbu navrhovala, jak sama v rozhovoru říká.

Studenti dejvické architektury ovšem podobnému přístupu příliš neholdují, a ačkoli se jim po prvních dnech stavba líbí, není to bez výhrad.

Studenti by raději více otevřené, exotičtější a vzletnější prostředí pro své studium, alespoň tak by si budovu své fakulty představoval jeden ze studentů druhého ročníku.

Poslední hřebíček do názorové rakve o Nové budově ČVUT zasadil v pátečním vysílání architekt Adam Gebrian (pořad Bourání), kterému se projekt nelíbil už v jeho základech. Více v záznamu rozhovoru.

autor: Pavel Cyprich
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.