Objevte své město!: Jablonec nad Nisou

18. září 2012

Den architektury se neúprosně blíží. Společně s Radiem Wave se můžete vydat do měst v Čechách a na Moravě, která budou představovat architekti, teoretici nebo umělci. Tentokrát se vydáme do severočeského Jablonce nad Nisou, kde si čtveřice mladých architektů připravila pro zájemce na 29. a 30. září pestrý program, ve kterém spojila místní architekturu s filmem.

Sklo, hory a sport. Tato tři slova poměrně přesně vystihují Jablonec nad Nisou, který je rozložen v Libereckém kraji v údolí řeky Nisy a jejích přítoků. Město je historicky spjato s výrobou skla a bižuterie a architektonicky se v Jablonci nejvíce otiskla secese. Přesto Jablonec a jeho okolí nabízí i jiné bohatství, které v rámci Dne architektury představí zájemcům mladí architekti Ida Čapounová, Jan Kadlas, David Pavlišta a Jakub Chuchlík.

„V Jablonci je dost těžké udělat procházku po moderní architektuře. Vzniká tam toho tak málo, že se dá jen těžko vyplést linka, která by udělala souvislou procházku městem. Přijde nám dobré poukázat na místa, která by si tu pozornost zasloužila. Tímto místem je z našeho pohledu prostor okolo Nisy, který je dlouhodobě zanedbávaný a nevyužitý,“ říká architekt Jakub Chuchlík a zároveň dodává, že si s kolegy – autory jabloneckého dne architektury – vybral lokalitu od autobusového nádraží po konečnou liberecké tramvaje.

A co si vlastně čtveřice architektů pro zájemce v této lokalitě připravila? „V tomto prostoru bychom chtěli vytvořit dočasný park, který bude zabydlený co nejvíce parkovými funkcemi. Abychom ten den vyplnili časově, tak vytváříme dramaturgii spojenou s besedami a diskusemi. Tyto jednotlivé vstupy mají pokrýt co nejširší škálu toho, co všechno je architektura,“ říká Jakub Chuchlík. Pod hesly typu „architektura je historie, současnost nebo budoucnost“ či „architektura je ekologie“ si lidé mohou přijít vyslechnout přednášky, které budou probíhat 30. září v průběhu celého dne.

Jako předprogram bude místní kino Junior promítat v sobotu 29. září od 19 hodin dokument Garyho Hustwita s názvem Urbanized. V něm se mohou diváci seznámit s největšími jmény světové architektury a zároveň tak načichnout do globální diskuse o budoucnosti našich měst. Celodenní živý park v Jablonci nad Nisou začíná v neděli 30. září v 10 hodin na břehu řeky Nisy u Kamenné ulice. Na závěr celé akce pak bude znovu od 19 hodin promítnut dokument Urbanized, tentokrát však na fasádu bývalé městské tržnice.

02706551.jpeg
autor: Martin Melichar
Spustit audio