Pražská nádraží ne/využitá

1. březen 2012

Mezi 7. a 13. březnem se v Praze uskuteční projekt Pražská nádraží ne/využitá, jehož součástí je jednak výstava v Galerii Jaroslava Fragnera a jednak mezinárodní konference.

Ta má zahájit mezioborový dialog o dalším využití nádražních a podobných industriálních lokalit v Praze. Pořadateli jsou GJF, Výzkumné centrum průmyslového dědictví ČVUT a o. s. Tady není developerovo.

Jak dlouhodobě udržet nádražní budovy, které už jako nádraží nefungují? Jaký nový účel je pro tyto objekty a plochy nejvhodnější? Jakou mají úlohu pro urbanistický rozvoj Prahy? Kde v zahraničí se inspirovat?
Okolo současnosti, ale hlavně budoucnosti těchto objektů se točil rozhovor s šéfem Galerie Jaroslava Fragnera Danem Mertou.

Do Projektu Pražská nádraží ne/využitá se zapojily i pražský magistrát, České dráhy a také Ministerstvo dopravy ČR. Právě o postoji ministra Pavla Dobeše k problematice budoucnosti ploch a objektů pražských nádraží mluvil Robert Candra s vedoucím jeho kabinetu Tomášem Mikeskou. Na úvod se ho zeptal, jak ministerstvo k tomuto tématu vůbec přistupuje.

Aktualizace:
Konference Pražská nádraží ne/využitá přinesla jeden zajímavý výsledek. O objekt pražského Nákladového nádraží Žižkov by měl zájem Národní Filmový Archiv. Nejen o tom jsme v Odpolední session diskutovali se šéfem Galerie Jaroslava Fragnera Danem Mertou, architektem Janem Aulíkem a Milanem Čermákem z Českých drah.

autor: Robert Candra
Spustit audio