Rentgen o kauze WikiLeaks

2. prosinec 2010

Publicistický pořad Rentgen měl na programu následující témata: podívali jsme se na okolnosti a důsledky kauzy WikiLeaks, představili jsme vám nejnovější výsledky bádání v ženevském CERNu. A nabídli jsme i informace o projektu, který připravilo Radio Wave ve spolupráci s organizací Člověk v tísni – o mediálním tréninku pro cizince.

Spojené státy americké byly v pondělí nad ránem diplomaticky zahnány do kouta. Server WikiLeaks, který už dříve publikoval americké tajné dokumenty o válce v Afghánistánu a Iráku, začal z neděle na pondělí se zveřejňováním čtvrt milionu amerických zahraničněpolitických depeší. Dočteme se v nich např., že Angela Merkelová je jako teflon, na kterém nic neulpí, ruský prezident Medveděv a premiér Putin jsou jako Robin a Batman nebo že francouzský prezident Sarkozy je nedůtklivý domýšlivec. Dokumenty ovšem obsahují také mnohem důležitější informace. Jaký může mít celá kauza dopad nejen na zahraniční politiku Spojených států, zjišťoval Pavel Cyprich.

Evropská organizace pro jaderný výzkum se v listopadu mohla pochlubit dalšími úspěšnými experimenty. Nejprve se podařilo srážkami olověných jader simulovat mladý vesmír a poté na jednu desetinu vteřiny uchovat celé atomy tzv. antihmoty, konkrétně antivodíku. Ten se skládá z antiprotonu a pozitronu, tedy ze stejných elementárních částic jako vodík, jen s opačnou polaritou. O zřejmě posledních letošních objevech CERNu si povídal Petr Dušek s profesorem Jiřím Chýlou z Fyzikálního ústavu Akademie věd.

V České republice žije skoro půl milionu cizinců, což je asi 5 procent obyvatel celé země. Migranti tvoří nezanedbatelnou skupinu, o které toho ale často moc nevíme. Pokud si na některou z migrantských komunit uděláme svůj názor, bývá to na základě někdy dost zkresleného mediálního obrazu. A právě to měl změnit mediální trénink Fóra migrantů uspořádaný ve spolupráci programu Migrace společnosti Člověk v tísni a Radia Wave. Víc informací má Zuzka Rejchová.

autor: opí
Spustit audio