Tour de France na koloběžkách? Lidi se nám smáli

24. červenec 2013

„Když člověk uviděl Vítězný oblouk, byla to krása. Promítly se mi poslední roky, kdy se nám lidi smáli,“ říká Vašek Liška, který společně s týmem kamarádů Kick Your Life právě absolvoval Tour de France na koloběžce. I když je Vašek ještě stále unavený po zdolaných třech tisících kilometrech, ve studiu nám o ztřeštěném koloběžkovém nápadu povídal s velkým nadšením.

„Jsme v Čechách, takže nápad vznikl v hospodě,“ vysvětluje. Dodává, že další dva roky Vaška i jeho kamarády z atletiky čekala těžká příprava: tréninky i vyhledávání sponzorů.

„A pak jsme se najednou ocitli na Korzice,“ směje se. Právě tam letos odstartoval stý ročník slavného cyklistického závodu Tour de France, který se těší tak velké oblibě, že fanoušci doslova žijí okolo závodních tras: „Jednou byla na silnici diskotéka. Přijeli jsme před zeď lidí, jeli jsme skrz ně, uhýbali těsně před kolama, ani nevím jak. Byli jsme politý pivem a jiným alkoholem, ale bylo to fantastický, takovýhle zážitky.“

Koloběžkáři během náročné cesty z Korsiky přes Pyreneje a Alpy až do Paříže samozřejmě zažívali i velmi těžké chvíle: „Kolega jel jednu etapu s osmatřicítkou, pomáhali jsme mu, aby to ujel“. Díky dobrým kamarádským vztahům a silné psychice ale tým Kick Your Life všechno překonal. Dokonce se k němu občas připojovali známí, které koloběžky inspirovaly. Vašek má evidentně z možnosti pozitivně ovlivnit lidi okolo sebe velkou radost: „Je fantastický, když se lidi začnou dobrovolně hýbat a zjistí, že je to baví“.
Poslechněte si celý rozhovor s Vaškem Liškou a zjistěte sami, že hýbat se na koloběžce je zábavné.

02881946.jpeg
autor: Jonáš Zbořil
Spustit audio