Tvořme spolu, třeba komiks

9. leden 2013

Co se stane, když usednou ke společnému stolu české děti a děti cizinců a začnou společně vytvářet komiks? To zjišťoval pilotní projekt Tvořme spolu, jehož cílem je integrovat děti cizinců do české společnosti za využití uměleckých forem. Jak se povedlo zaktivizovat a spřátelit kolektiv necelé dvacítky dětí a mladých lidí prostřednictvím tvorby komiksu?

Umění jako efektivní metoda vzdělávání – koncept Společnosti pro kreativitu ve vzdělávání, která ve spolupráci s Poradnou pro integraci cizinců zacílila svou aktivitu na integraci dětí cizinců. Prostřednictvím pravidelných uměleckých workshopů seznámit děti cizinců s českou kulturou a hlavně, jak říká Marianna Sršňová ze Společnosti pro kreativitu ve vzdělávání, najít si kamarády mezi českými dětmi.

V mnoha případech jsou děti z větších rodin, takže jsou většinou v kolektivu svých sourozenců, nebo se potkávají s více rodinami z dané komunity. Takže nám přišlo velmi důležité a přínosné zaměřovat se na to, aby se děti potkávaly navzájem i s českými dětmi.“

Dvě skupiny českých dětí a dětí cizinců, starší a mladší, se setkávaly jednou za 14 dní s jediným cílem – společně vytvořit komiks. Všichni měli dané téma a určitý příběh, jak dodává odborná vzdělávací pracovnice Poradny pro integraci cizinců a jedna z lektorek Kristýna Kratochvílová.

Děti si vytvářely vlastní komiksové postavy. My jsme jim vždycky dávali jen zadání – teď se něco stane – co si o tom vaše postava myslí, co podnikne. Tak jak to máte v komiksu, který samozřejmě měl co dočinění s těmi tématy, jako je multikulturalita a určitá občanská participace.“

I přesto, že se na uměleckém kroužku sešly české děti s vrstevníky z Kazachstánu, Litvy nebo Afghánistánu, tedy kulturně velmi pestrý kolektiv, trvalo jen velmi krátkou dobu, než spolu začaly komunikovat a aktivně spolupracovat.

Asi nejcennější zpětnou vazbou projektu je udělení grantu Ministerstvem školství, a multikulturní kroužky tak budou pokračovat dál.

autor: Susana
Spustit audio