Velký bratr tě vidí čím dál lépe. Praze přibudou kamery

11. listopad 2013

Jenom na území Prahy 1 je umístěno přes 160 kamer Městského kamerového systému. Městská část si nechala vypracovat tzv. analýzu bezpečnosti, podle níž by měla přidat dalších přibližně devadesát kamer a software, který rozezná třeba nežádoucí postávání či shlukování. Bude systém za desítky milionů k něčemu, nebo se snaží centrum Prahy předhonit kamerami zamořené metropole jako Londýn?

Analýzu bezpečnosti, kterou zastupitelstvo MČ projednalo v říjnu, kritizují někteří opoziční zastupitelé i občanskoprávní aktivisté už kvůli tomu, že radnice ji zadala firmě, která sama s kamerovými systémy obchoduje. „Šlo o to, aby to byli odborníci na bezpečnostní problematiku, kteří mají zároveň zkušenosti s městským kamerovým systémem. Tato firma, poté co dala nejnižší nabídku, měla za úkol zmapovat bezpečnostní rizika a navrhnout nějaká sofistikovaná řešení,“ brání zpracovatele radní Prahy 1 pro bezpečnost Ivan Solil. Kritici namítají, že je předem jasné, jaká opatření navrhne firma, která kamery prodává.

„Já to spíš vnímám jako cenovou nabídku té firmy než analýzu bezpečnostní situace. Zcela tam chybí jakákoli nezávislost,“ říká právník Jan Vobořil z občanského sdružení Iuridicum Remedium, které se specializuje mimo jiné na lidská práva v souvislosti s využitím technologií. Radní tvrdí, že v analýze jde o komplexní bezpečnostní opatření, nikoli jen o kamerový systém. Z víc než 80 milionů, které by měla MČ během dvou let zaplatit, má skutečně přes dvacet milionů jít do úpravy dvacítky přechodů pro chodce a další zhruba 4 miliony do portálu pro komunikaci s občany. Většina ale souvisí s kamerovým systémem.

Kritici mají řadu výhrad i k jednotlivým návrhům z analýzy. Vadí jim, že obsahuje doporučení na základě neověřitelných nebo obecných hodnocení. „Není tam žádné vyhodnocení toho stávajícího kamerového systému. Po Praze jsou stovky kamer a nikde se nedozvíte, jakým způsobem měly ovlivnit ať už míru kriminality nebo objasněnost trestných činů. To nikde v analýze není, pouze se montují další a další kamery. Nezjišťuje se, jestli se nějak změnila situace pod těmi starými kamerami, jestli je třeba nemůžeme odmontovat,“ říká Jan Vobořil.

„Dneska ten systém funguje tak, že když se díváte na kameru, ani nepoznáte, jestli je to muž, nebo žena. Takže je to v podstatě na nic,“ připouští radní Solil a dokonce přiznává, že vlastně nejde v první řadě o kriminalitu. „To primární, co chceme řešit, není nárůst nebo pokles kriminality. Víme, že kriminalita vůči občanům Prahy 1 má sestupnou tendenci. Ale stoupá počet žádostí a stížností, že lidé nemohou bydlet v centru kvůli hluku a protože nemají pocit bezpečí, když jdou večer domů.“

Místo posílení strážníků nebo zlepšení veřejného osvětlení chce tedy městská část podpořit pocit bezpečí občanů tak, že nainstaluje ještě víc kamer. Třeba ke školám. „Jednak je problém v tom, že děti si už od útlého věku zvykají na to, že jsou pod dohledem kamer, což není dobré ani pro jejich psychický vývoj ani pro jejich přístup k občanství. A jednak je tam obecný problém – v analýze není řečeno, z jakého důvodu by tam kamery měly být. Říká pouze, že tam může docházet k distribuci drog. Není řečeno, jestli skutečně dochází k distribuci nebo k nějakým bezpečnostním incidentům. Tohle vysvětlení můžete použít pro jakékoli místo včetně stromu v lese,“ vysvětluje Jan Vobořil.

02522004.jpeg

Zatímco radní pro bezpečnost se odvolává třeba na Londýn jako na pozitivní příklad použití kamerového systému, kritici mají názor naprosto opačný. „Velká Británie je zcela odstrašující případ. Kamery tam byly instalovány v obrovském množství ještě v době, kdy tam neprobíhala vůbec žádná analýza. Jednou z několika priorit Cameronovy vlády bylo omezit počet kamer. Očividně to vadí i lidem ve Velké Británii, nehledě na to, že nemám pocit, že by to pomohlo ke snížení kriminality.“
Chystaná opatření Prahy 1 ještě musí projít podzimním schvalováním rozpočtu.

Analýzu bezpečnosti i připomínky kritiků si podrobně prohlédněte zde. Kromě městských kamer nás na každém kroku sledují tisíce kamer soukromých. Podívejte se na interaktivní mapu: mapakamer.cz

autor: Robert Candra
Spustit audio