Živě z Duchcova: Vysíláme z rozděleného města

19. září 2013

Litvínov, Šluknov, Rumburk, Krupka, Nový Bydžov, Přerov, Varnsdorf, Břeclav, Děčín, České Budějovice, Ostrava... Na těchto místech a řadě dalších proběhla v posledních letech a měsících protiromská shromáždění a pochody, mnohdy velmi agresivní pokusy o pogrom, kterým zabránilo pouze nasazení policejních těžkooděnců a techniky.

Jedním z míst, kde dlouhodobě neřešené sociální problémy přerostly v opakované otevřené útoky vůči Romům, je i osmitisícový severočeský Duchcov. Městečko, v minulosti prosperující díky těžbě uhlí a průmyslovým podnikům, je v současnosti rozdělené víc než jen pomyslnou hranicí. Severní část je modernější, bohatší, relativně prosperující. Jižní část je chudá, zanedbaná, chátrající. A žijí v ní převážně Romové.

Záminkou pro letní vlnu nenávistných akcí namířených proti nim bylo květnové napadení páru etnických Čechů skupinou Romů – podobně extrémistům posloužila potyčka na pískovišti českobudějovického sídliště Máj. A stejně jako v Budějovicích a jinde, i v Duchcově se k (často přespolním) militantním neonacistům přidávali místní, „slušní“ občané.

V pondělí 23. září bude Radio Wave vysílat přímo z Duchcova. Od jedenácti dopoledne vás čekají čtyři hodiny nabité rozhovory.

02925317.jpeg

Jak se žije Romům ve městě, kde jejich sousedi spolu s extrémisty skandují rasistická hesla? Jaké jsou vztahy mezi nimi a majoritou z jejich pohledu? A uvnitř romské komunity samotné? O tom budou hovořit Jan Oláh a František Chochola, které si v létě duchcovští Romové zvolili za své mluvčí.

Aktivisté z o. s. Konexe Míra Brož, Jozef Miker a Ivana Mariposa Čonková vysvětlí, jak vypadá a na co naráží realita sociální práce v Duchcově, a podělí se o své zkušenosti z dalších sociálně vyloučených lokalit v regionu – Předlic a Krupky. Svou perspektivu přidá Barbora Bočková z místního o. s. Květina. Uslyšíte i rozhovor, který jsme pořídili s ředitelem Agentury pro sociální začleňování Martinem Šimáčkem.

Proč Duchcov podporuje bohatší část na úkor chudé? Proč zastupitelé odmítli návrhy Agentury, která s městem následně ukončila spolupráci, a spoléhají na represi a dohled strážníků a kamer? Odpovídat bude starostka Duchcova Jitka Bártová (bez polit. přísl.).

autor: Robert Candra
Spustit audio