Zvířátkům s láskou (bývalí?) neonacisté

16. prosinec 2011

Minulý týden přinesl server idnes.cz zprávu o tom, že na víkendovém benefičním koncertu v Českém Krumlově, jehož výtěžek měl jít na podporu českobudějovického městského útulku pro opuštěná zvířata, vystoupí plzeňská hudební skupina Gabreta. Problém je v tom, že tři z jejích členů dřív hráli v radikální neonacistické kapele Imperium. Městský útulek o tom prý nevěděl. Zjišťovali jsme, jak vypadá situace necelý týden po benefici.

Na benefičním koncertu v českokrumlovském Bikers Baru 10. prosince zahrály českobudějovické kapely Orange Express a The Hump, hlavním tahákem ale bylo vystoupení plzeňské Gabrety. Její členové přitom dřív působili v neonacistické skupině Imperium. Gabreta se na svém Facebooku označuje za kapelu pouze vlasteneckou, od neonacistické minulosti se údajně distancuje.

Co o Gabretě prozrazuje jejich profil na této síti (profil na muzikanty užívané síti Bandzone je z neuvedeného důvodu zrušený)? Jako hudebníky, které mají rádi, uvádí členové kapely Daniela Landu, XIII. století, Ortel, Pisstolero, Ultima Thule, Endstufe, Sabaton nebo Bohse Onkelz.

Poslechněte si rozhovor s redakčním kolegou Banánem, který extrémně pravicovou scénu dlouhodobě monitoruje, uvnitř reportáže!

Spolu se skupinami Ortel (jejíž skladba Hadr se stala hymnou zakázané Dělnické strany) a Orlík Revival vystupovala Gabreta ve stejném podniku už v září, ovšem pod dozorem policie. Ostatně i pořadatel benefice a provozovatel Bikers Baru Jan Baťka na sebe ve svém facebookovém profilu světu říká, že je fanouškem právě Ortelu a Gabrety.

02510312.jpeg

Po zveřejnění informací v médiích začal budějovický magistrát, pod nějž městský útulek spadá, řešit, zda může peníze věnované přinejmenším neonacistickými sympatizanty přijmout. Zkusil jsem po víkendovém koncertu na magistrát zavolat, ale mnoho jsem se nedozvěděl od vedoucí útulku Karlíčkové ani ekonomky Rysové. Na slovo byl skoupý i majitel Bikers Baru Baťka.

Poslechněte si telefonické rozhovory se pracovnicemi magistrátu a organizátorem koncertu uvnitř reportáže!

Jestli tedy budějovický magistrát přijme peníze pro svůj útulek, které pocházejí z koncertu kapely s přinejmenším těsnými vazbami na neonacisty, ukážou příští dny. A my se to pro vás pokusíme zjistit.

Aktualizováno:

Kauza benefice pro českobudějovický městský útulek se pohnula rychle. Na facebookovém profilu kapely Gabreta se objevila darovací listina a platební doklad o převzetí 2850,- korun Školním zemědělským podnikem Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích, který útulek (jehož zřizovatelem je město) provozuje. Nejde sice o horentní sumu, o to důležitější tu ale je etický rozměr. Ředitel ŠZK Karel Havelka se napřed rezolutně odmítal vyjádřit, pak připustil, že původ peněz prověří a částku případně vrátí. Jak ale hodlá zjistit, zda peníze pocházejí od osob napojených na neonacistickou scénu, neuvedl.

02510570.jpeg

Poslechněte si telefonický rozhovor s ředitelem ŠZK Jihočeské univerzity!

Kapela Gabreta zároveň oznámila, že v lednu proběhne v českokrumlovském klubu Bikers Bar další koncert, tentokrát nazvaný „Rock proti mediální šikaně“. Podle nás samozřejmě v žádném případě o šikanu nejde, pokud jsme ale přispěli ke zviditelnění faktu, že univerzitě a městu České Budějovice zřejmě nevadí, odkud pocházejí peníze pro jimi zřízený a provozovaný útulek, jsme rádi.

Kauzu budeme nadále sledovat.

autor: Robert Candra
Spustit audio