Quest: Čirá radost. Forza Horizon 3 je nejzábavnější závodní hrou

5. leden 2017

Velkolepý herní podzim pokračuje. Recenzujeme dalšího žhavého kandidáta na nejpovedenější hru roku a vracíme se ke stále aktuálnímu tématu nových konzolí.

O nových konzolích jsme se bavili hned v prvním Questu. Už tehdy v nás vzbuzovaly spíš obavy a rozpaky a odhalení mezigeneračních modelů naším názorem nijak zásadně nehnulo. Na straně Microsoftu je současná situace jednodušší. O něco málo výkonnější Xbox One S s podporou technologie HDR a Ultra HD Blu-ray mechanikou má v obchodech nahradit původní Xbox One. Přibližně 3krát výkonnější verze s kódovým označením Project Scorpio se na trhu objeví až koncem příštího roku, takže pokud chcete nový Xbox, máte jen 2 možnosti – buď teď sáhnete po Xboxu One S, nebo si rok počkáte, s čím přesně se Microsoft vytáhne.

Čtěte také

V táboře Sony je to komplikovanější. Také japonský gigant už prodává štíhlejší verzi svého PlayStationu 4, ale ta kromě nevydařeného redesignu a upraveného ovladače nenabízí vesměs nic nového. V období Vánoc se pak dočkáme další revize – PlayStation 4 Pro. Ten by měl být obdobou zmíněného Projectu Scorpio, ale přichází o celý rok dřív. To může znamenat, že Sony bude s výkonem pozadu. Už teď vývojáři her přiznávají, že nový PlayStation 4 nebude stačit na 4K rozlišení, což měla být jedna z hlavních výhod nové verze.

Hry budou vypadat lépe a poběží plynuleji, ale nebudou v ničem lepší než ty současné. Všechny hry vyvíjené pro hardware PlayStation 4 Pro či Project Scorpio totiž budou muset fungovat i na slabších verzích, byť v nižší vizuální kvalitě. Ani jedna firma nechce tříštit komunitu. Právě teď, když se se dva přetahují, by se konečně mělo ozvat Nintendo a znovu přijít s něčím odlišným. Pořád ale nevíme, co přesně Nintendo NX bude, a přitom se má na trhu objevit už příští rok v březnu.

Série Forza se od prvního dílu soustředí na realistickou simulaci okruhových závodů. Odbočka s podtitulem Horizon jde na hráče úplně jinak. Namísto realismu nabízí intenzivní zážitky. Třetí díl se odehrává v různorodé Austrálii a variabilita prostředí hře náramně svědčí. Právě to celou sérii Forza Horizon symbolizuje – nejde o nic jiného než o radost z jízdy, vyšperkovanou nádhernou grafikou. V nejnovější Forze navíc zcela odpadly bariéry mezi hrou pro jednoho hráče a multiplayerem.

Podobně jako v sérii Grand Theft Auto hraje i ve Forza Horizon velkou roli rádio. Výběr stanic ve „trojce“ sice nepřeskočil laťku, kterou první dva díly nasadily zatraceně vysoko, ale i tak umí překvapit. O hiphopové stanici to platí dvojnásob. Nestává se to často, ale Forza Horizon 3 je přesně ta hra, které není co vytknout. Má totiž všechno – otevřený svět, stovky aut, spousty okruhů, rallye závody i pouliční závody. Fanouška závodních her z vás sice neudělá, ale pokud se aut vyloženě neštítíte, pak se u nové Forzy budete královsky bavit. Lepší benzínem načichlou virtuální zábavu zkrátka nenajdete. Jednoznačných 7 bodů ze 7.

autoři: Jaromír Möwald , Lukáš Kunce
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.