Quest doporučuje nejlepší hry na letní party

5. leden 2017

Možná jste tenhle problém také někdy řešili. Máte doma herní konzoli a chcete si pozvat kamarády, aby si něco zahráli s vámi a ideálně se u toho dobře bavili. Se seriózní příběhovou adventurou ale nepochodíte.

Jestli chcete domácí večírek obohatit nějakou hrou, dívejte se po těch nejjednodušších. Lidi se zkrátka chtějí bavit okamžitě, málokdo je ochotný se desítky minut učit, jak se hra vlastně ovládá. Tuhle charakteristiku perfektně naplňuje třeba novinka Videoball. Tváří se jako zběsilý fotbal s raketkami a několika míči na hřišti, takže má drtivá většina hráčů okamžitě alespoň povrchní představu o pravidlech a cílech hry. Videoball se navíc ovládá jednou analogovou páčkou a jedním tlačítkem a díky jednoduché retro grafice a chytlavému soundtracku se na rozjezd hodí dokonale.

Samostatnou kategorií v rámci party titulů jsou hudební hry. Tady už jde o trochu akčnější zábavu, protože sedět na gauči při ťukání not do plastové imitace kytary od Guitar Hero, to se nehodí. Série Rock Band a Guitar Hero už sice mají dobu svojí největší slávy za sebou, ale pokud máte hudebně založené kamarády, kteří se plastových kytar a bicích neštítí, pořád fungují moc dobře. Ještě lépe mohou fungovat taneční hry jako Just Dance či ideálně Dance Central, který je pravděpodobně jediným pádným důvodem, proč se majitelé Xboxů nezbavují Kinectu. A nesmíme zapomenout na tradičnější formu herně hudební zábavy – karaoke. Série Singstar si na konzolích PlayStation vybudovala skvělou reputaci a po konkurenčních Lips pro Xbox teď neštěkne ani pes. Dnes už nejde ani tak o hru jako o aplikaci, kam si můžete stahovat přesně ty písničky, které si před televizí chcete zazpívat.

Party nálada se promítla i do aktuální recenze. Kdo by čekal, že se 4 hráči v jednom obýváku budou nejlépe bavit u multiplayeru Halo, ten by se šeredně mýlil. Novou stálicí na všech party playlistech by se co nejdřív měla stát malá a skoro neznámá hra Overcooked, která je o vaření. Úkolem hráčů je připravit jídlo, vydat ho z kuchyně, umýt talíře a proces opakovat, dokud se ručička na stopkách nezastaví.

Kdo viděl alespoň jeden pořad Gordona Ramsayho, ten ví, že v kuchyni to bez křiku, sprostých slov a hlavně vysokého tempa prostě nejde. Při hraní Overcooked člověk nemůže jen tak ležet na gauči. Aby to šlapalo a všechny objednávky opustily kuchyň v pořádku a včas, musí mezi sebou spoluhráči komunikovat a rozumně si rozdělit práci. Kdo krájí, kdo umývá nádobí, kdo vydává? To jsou ty nejdůležitější otázky. Na naší hodnotící stupnici dosáhlo Overcooked na 6 bodů ze 7. Hodnocení ale berte v potaz jen v případě, že máte po ruce dalšího podobně naladěného člověka.

autoři: Jaromír Möwald , Lukáš Kunce
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.