Quest: Filmový Warcraft zklamal, epizodický Hitman překvapil

5. leden 2017

Na filmový Warcraft jsme čekali dlouho. Příliš dlouho. Třeba i mnohaleté čekání částečně může za to, že Warcraft zkrátka není dobrý film. Zabaví alespoň fanouška původních her?

U dlouho očekávané premiéry prvního filmu podle legendární herní série jsme pochopitelně nemohli chybět. S filmy natočenými na základě hry to ale obvykle bývá složité. Až na výjimky nestojí za nic a mnohým pokusům Uweho Bolla se svět směje dodnes. Warcraft bohužel nedopadl o tolik lépe. Podle dosavadních ohlasů jde o velmi polarizující snímek – někomu se líbí, někomu ne, bohužel jen v málokterém divákovi dokázal Warcraft vzbudit nadšení.

Jak dobře ale nový film odpovídá herní předloze? Původně chtěli tvůrci zfilmovat první strategický Warcraft, tedy začátek konfliktu orků a lidí, ale ve filmu to nefunguje. Režisér Duncan Jones jako by nedokázal vysvětlit, proč postavy dělají to, co dělají, a divák je tak odkázán hlavně na znalost her a historie světa. Warcraft může být hodně lákavý z vizuálního hlediska. Do filmu je ale nacpáno až nesmyslné množství známých lokací a divákovi to režisér cpe i četnými nápisy. Naše závěrečné doporučení je extrémně jednoduché – pokud jste oddanými fanoušky herní předlohy, běžte se na film podívat. V opačném případě ho klidně vynechte.

Epizodické hry jsou v módě. Na téhle vlně se veze i nový Hitman, ale na rozdíl od titulů jako The Walking Dead nebo Life is Strange nejde o klikací adventuru založenou na příběhu. Ačkoliv rozdělení na epizody nejprve budilo rozpaky, hra to snáší více než dobře. Její hlavní náplň se příliš nezměnila – pořád je vaším cílem s co nejmenšími civilními ztrátami eliminovat cíl a v tichosti zmizet ze scény. Rozdělení na epizody však autorům dává trochu více tvůrčí svobody – v každé epizodě mohou přijít s něčím novým a zatím to úspěšně praktikují. Nový Hitman si zaslouží chválu zejména za mistrně zpracovanou interakci s prostředím. Hráč totiž může využít nejen pár zvýrazněných objektů, ale téměř všechno, na co narazí.

Za sebou sice máme teprve 3 ze 7 epizod, ale v tuhle chvíli novému Hitmanovi udělujeme 6 ze 7 bodů. Pokud si s možnostmi, které nový Hitman nabízí, dovedete patřičně poradit a pohrát, neměli byste od něj odejít zklamaní. Kompletní verdikt a řadu dalších postřehů si poslechněte v devátém Questu.

O víkendu odstartuje veletrh E3. To znamená spoustu nových her a snad i nového hardwaru. Ty nejdůležitější si rozebereme hned v příštím Questu!

autoři: Jaromír Möwald , Lukáš Kunce
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.