Quest: Největší herní veletrh letos nudil. Chybí mu dravost, mládí a energie

17. červen 2017

Červen je pro zapálené hráče počítačových her každoročně tím nejvýživnějším měsícem. V Los Angeles se totiž koná výstava E3, od které si vždycky slibujeme zázraky. Letos jsme ale narazili.

Letošní ročník rozhodně nebyl žádný průšvih. Opět to byla profesionálně zvládnutá akce plná známých osobností z herní branže, velkých prohlášení a akčních blockbusterů, kterých se po celém světě prodají miliony. Už z toho důvodu ale celá E3 začíná trochu nudit. Každý rok je úplně stejná, letos navíc nepřinesla žádné velké překvapení. A když už se herní korporace vytasí s nějakým zpestřením svojí ostře sledované konference, dopadne to většinou špatně.

Taková EA by mohla vyprávět. Firma stojící za sériemi jako Mass Effect, FIFA či Battlefield si na svou předváděčku přizvala youtubery a dopadlo to následovně:

Něco takového se samozřejmě stát může, ale tohle je zřejmě jediný moment z celé konference EA, který si budeme aspoň pár týdnů pamatovat. Star Wars Battlefront II sice vypadá skvěle, ale prezentovat ho na takové akci prostřednictvím nudného utkání ne zrovna nejšikovnějších hráčů nebylo to nejlepší rozhodnutí. Přitom jsme se všichni těšili na odhalení slibované příběhové kampaně.

Na tiskovce Microsoftu se sice ukázalo víc zajímavých her, ale ty bohužel zastínil nový Xbox One X, dříve známý pod kódovým označením Scorpio. V souvislosti s ním velcí kluci z Redmondu v každé větě zmínili marketingová hesla „True 4K“ nebo „60 frames per second“, ale hned pár minut po konferenci tyhle polopravdy rozprášil producent Assassin’s Creed: Origins.

Podle něj to s tím 4K rozlišením není zas tak žhavé a ani na Xboxu One X, o kterém Microsoft tvrdí, že je nejvýkonnější konzolí všech dob, nový Assassin nepoběží ve skutečném 4K ani v 60 snímcích za sekundu. Militantní majitelé výkonných počítačů mají další důvod posmívat se konzolistům. A jak se zdá, Xbox bude mít i nadále problém s nedostatkem exkluzivních titulů. Nádherná Forza Motorsport 7 ani zběsilý Crackdown 3 ani Minecraft ve 4K ho zřejmě nespasí.

Nezávislé hry letos byly daleko v pozadí, ale silně stylizovaná The Last Night se může stát hitem. Podívejte se na trailer (samozřejmě ve 4K).

Z určitého hlediska byla nejzajímavější konference Bethesdy. Ta totiž jako jediná nemlžila a i na nově představené hry rovnou nalepila datum vydání. Wolfenstein 2: The New Colossus, hororovka The Evil Within 2 i VR verze Skyrimu, DOOMu a Falloutu to na naše obrazovky stihnou ještě letos, což třeba Sony říct nemůže. God of War, The Last of Us: Part 2, předělávka Shadow of the Colossus či nový Spider-Man nejspíš budou vynikající hry, ale kdo ví, kdy se jich vlastně dočkáme. Sony navíc úplně zapomněla na nezávislé vývojáře a působí poněkud nabubřele.

Jako poslední se se svými trumfy vytasilo Nintendo, které zase sází na jistotu. Super Mario Odyssey má slušně našlápnuto k tomu, být nejlepší 3D plošinovkou od Super Mario Galaxy 2, na konzoli Switch se podívá Kirby, Yoshi, Metroid Prime, a dokonce i nové RPG s pokémony. Na většinu oznámených her si sice ještě dlouho počkáme, Nintendo však ze všech zúčastněných firem vystupuje nejsympatičtěji. Pokud ovšem nepočítáme rebelující Devolver Digital.

V závěrečné části aktuálního Questu jsme se bavili o střílečce Farpoint pro PlayStation VR, která konečně nepůsobí jako pouhá konverze starší hry. Ve spojení s novým ovladačem PlayStation VR Aim jde navíc o jeden z nejpřesvědčivějších zážitků pro virtuální realitu. My ho hodnotíme 5 body ze 7. Detailní postřehy si poslechněte v novém Questu!

autoři: Jaromír Möwald , Lukáš Kunce
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.