Quest: Olihně, barvičky a malířský váleček. Splatoon 2 je další hit pro Nintendo Switch

12. srpen 2017

Doom a Call of Duty na platformách od Nintenda pochopitelně moc nefrčí. I bez vyhřezlých vnitřností a litrů krve se ale dá udělat vynikající střílečka.

Že je Splatoon 2 střílečka ovšem nutně neznamená, že v něm jde o likvidaci co nejvyššího počtu nepřátel. V tomto případě je mnohem důležitější pocákat barvou svého týmu co největší část prostoru, o který se v průběhu dvouminutového souboje přetahují dvě strany. Abyste se neocitli ve zmatku a nepořádku, je dobré svou barvou zamořit ta méně frekventovaná místa mapy. Válečkem, stříkací pistolí nebo jakýmkoliv jiným profesionálním malířským náčiním. V praxi je to ještě větší legrace, než to zní.

Ujetost celého konceptu podtrhuje fakt, že mezi sebou nesoupeří roztomilí človíčkové, jak to z obrázků může vypadat, nýbrž olihně. Olihně, které se časem vyvinuly v bytosti, jež pouze připomínají člověka. Sluší se dodat, že s oblibou zpívají do velmi povedeného indierockového soundtracku.

Ze hry Splatoon 2

Z hlediska hratelnosti připomíná Splatoon 2 spíš akční 3D plošinovku. Ne nadarmo ho leckdo vnímá jako duchovního nástupce Super Mario Sunshine pro GameCube. V sérii úrovní na hráče čeká spousta logických problémů, likvidace nepřátel a přechytračování velkých bossů. Pár společných rysů s Mariovými hrami byste skutečně vypátrali, ale na toho skutečného si ještě budeme muset 2 měsíce počkat. Jen s sebou zřejmě nebude nosit obří stříkací zbraň.

Původní Splatoon pro konzoli Wii U měl ještě další zásadní specifikum, a to ovládání. Hru jste totiž neovládali za pomoci pohybových páček, jak je u konzolových stříleček zvykem, ale nakláněním onoho tabletoidního ovladače. V případě Switche si musíte vybrat, zda konzoli zasunete do docku a budete hrát na velké obrazovce se standardním ovladačem v ruce, nebo jestli Switch čapnete do ruky a využijete gyroskopického senzoru. Doporučujeme spíš první variantu – na velké televizi vypadá Splatoon 2 výtečně a tradiční způsob ovládání nám zkrátka sedí víc.

Co se Nintendu (opět) moc nepovedlo, jsou možnosti komunikace se spoluhráči. Přímo ve hře neexistuje žádný online chat a není možné hráčům posílat vzkazy. Veškerá domluva může probíhat pouze přes externí mobilní aplikaci, která navíc patří k těm technicky slabším. Často padá a online komunikátor je v podstatě nepoužitelný, protože nefunguje při zhasnuté obrazovce telefonu. Nintendo má přitom v plánu tuhle aplikaci zpoplatnit. I přesto je Splatoon 2 vedle nejnovější Zeldy a Mario Kart 8 další hrou, která rozhodně nesmí chybět ve sbírce žádného majitele Nintenda Switch. Nabízí hromadu obsahu a přístupné zábavy v balení, jaké jinde nenajdete. Quest hodnotí 6 body ze 7.

Zajímá vás, jak šel čas s Minecraftem a jaká zásadní transformace ho čeká v letošním roce? Tak to si poslechněte nejnovější díl Questu – právě v něm jsme totiž probrali, co všechno dohnalo Markuse „Notch“ Perssona k šílenství. Jako nášup servírujeme retro s nestřílečkou Full Spectrum Warrior.

autoři: Jaromír Möwald , Lukáš Kunce
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.